Blog

Jsme specialisté v oboru pronájmů s letitou praxí a toto téma nás prostě baví. Rádi se postupně vzděláváme a své know-how sdílíme, proto jsme připravili tento blog, kde čas od času publikujeme tématické články. Nejde o odborné analýzy, ale spíše o sumáře základních informací v daných oblastech pro laickou veřejnost. Dále zde najdete i běžné aktuality a zajímavé novinky týkající dění na trhu nebo přímo naší společnosti.

Níže si můžete výběr článků zafiltrovat podle oblasti, která Vás zajímá nejvíce :).

  • Pojištění nemovitosti, domácnosti a odpovědnosti

    23. 4. 2024

    Pronajímáte byt a přemýšlíte, zda se vám vyplatí investovat do odpovídající pojistné ochrany? Ptáte se, co a jak v takovém případě pojistit? Podívali jsme se na zoubek pojištění nemovitosti, domácnosti i odpovědnosti a máme pro vás chytrý přehled všech podstatných náležitostí i úskalí.

  • Příspěvek na bydlení v roce 2022 roste a přibývá i počtu žadatelů

    29. 6. 2022

    Zajímá vás, kdo má nárok na získání sociální podpory na bydlení a co ovlivňuje výši příspěvku? Pokud zrovna řešíte pronájem bytu, pak je ten správný čas pro krátkou rekapitulaci a novinky na trhu. Seznamte se s hlavními kritérii v oblasti příspěvků na bydlení a buďte v obraze.

  • Běžné opotřebení bytu a vybavení

    23. 4. 2024

    Každý užívaný byt časem vykazuje známky opotřebení. Ať už jde o novou malbu, podlahu nebo výměnu topných těles, pravidelné opravy a revize bytu jsou zkrátka nezbytností. Do jaké míry spadají úpravy bytu do kompetence pronajímatele a kdy si naopak řeší opravy sám nájemník? Připravili jsme pro vás stručný návod, jak situaci řešit.

  • Jak ukončit pronájem bytu?

    23. 4. 2024

    Nastaly ve vašem životě okolnosti, kvůli kterým jste nuceni předčasně ukončit nájemní smlouvu? Přemýšlíte, jaký postup při ukončení nájemního vztahu zvolit? Aby pro vás byla situace přehlednější, sepsali jsme jednotlivé důvody, podmínky a lhůty pro ukončení pronájmu bytu krok za krokem.

  • Na co se zaměřit při kontrole nájemního bytu?

    23. 4. 2024

    Kontrola nájemního bytu je nezbytnou součástí vztahu mezi pronajímatelem a nájemcem. Vedle podstatných věcí můžete při kontrole probrat s nájemníky také sousedské vztahy a plány ohledně bytu a bydlení do budoucna. Na co se zaměřit a jak podpořit kladný nájemní vztah?

  • Vyúčtování spotřeby energií u pronájmu bytu

    23. 4. 2024

    Pronajímáte byt a přemýšlíte, zda je výhodnější přepsat spotřeby energií na nájemce, nebo je zahrnout do nájemného? Jaké povinnosti má pronajímatel vůči nájemci, pokud jsou zálohy na spotřebu energií součástí nájemného? Podívejte se na naše tipy, jak na vyúčtování spotřeby energií u pronájmu.

  • Kauce: pomocník i strašák nájemního vztahu

    15. 1. 2022

    Kauce je vratná finanční záloha, kterou poskytuje nájemník pronajímateli. Proč může být kauce dobrým oboustranným pomocníkem v nájemním vztahu a jaká práva a povinnosti se k ní vztahují? Ať už přemýšlíte, jak pronajímat byt bez zbytečných rizik, nebo si jako nájemník chcete ujasnit vše potřebné, podívejte se na náš souhrn všech benefitů i úskalí nájemní kauce.

  • Jaké vybavení pořídit do bytu k pronájmu?

    5. 12. 2021

    Přemýšlíte, zda pronajímat byt vybavený, nebo nevybavený? Obáváte se, že v případě zařízeného bytu může nájemník vybavení poškodit a investice se vám nevyplatí? Připravili jsme pro vás několik tipů, jak efektivně zařídit byt a na co si dát naopak pozor.

  • Krátkodobý vs. dlouhodobý pronájem: Co se víc vyplatí?

    18. 10. 2021

    Chystáte se pronajímat svůj investiční byt a přemýšlíte, zda se vám vyplatí dlouhodobý či krátkodobý pronájem? Obojí skýtá výhody i rizika. Shrnuli jsme pro vás hlavní rozdíly a náležitosti obou typů pronájmů a připravili stručný seznam toho, co budete jako pronajímatel potřebovat.

  • 7 tipů, jak připravit byt k pronájmu

    23. 8. 2021

    Chystáte se pronajímat byt a přemýšlíte, jak jej správně připravit? Zda byt vybavit nebo nechat nezařízený? Kvalitní příprava bytu k pronájmu vám výrazně pomůže nalézt ideálního nájemce a zároveň ovlivnit výši nájemného tak, aby se vám investice vyplatila. Nenechte nic náhodě a podívejte se na naše tipy, na co myslet při přípravách bytu.

Kalkulace nájemného

Zadejte prosím údaje potřebné k určení orientační výše nájemného Vaší bytové jednotky.

Pole označená * jsou povinná.

Close