← Zpět na výpis článků
Úvodní strana » Blog » Jak pronajímat » Pronájem bez realitky, s realitkou nebo s agenturou na správu pronájmů?

Pronájem bez realitky, s realitkou nebo s agenturou na správu pronájmů?

Jak pronajímat

Stojíte před rozhodnutím, jak efektivně pronajmout svůj byt? Nebo se naopak poohlížíte po podnájmu a zajímá vás, zda je lepší komunikovat s agenturou, nebo napřímo s majitelem a bez realitky? V dnešním článku jsme pro vás shrnuli výhody a nevýhody všech variant, ať se můžete bezpečně rozhodnout.

Hlavní roli v rozhodování, zda vzít pronájem bytu do vlastních rukou nebo využít služeb realitky či agentury na správu pronájmu, často hrají náklady. Důležité však je podívat se na náklady, a to nejen finanční, ale i časové, ze všech úhlů pohledu. Samozřejmě, nikdo nechce přijít o finance, které mu náleží, nicméně je-li služba třetí strany vykonávána profesionálně, pak přináší majiteli finanční jistotu a stabilitu. A stejně tak je tomu v případě
nájemníků.

Pronájem bytu bez realitky

Pro pronajímatele jde o práci srovnatelnou s částečným pracovním úvazkem, která začíná u přípravy bytu k pronájmu. Co dalšího čeká majitele bytu před pronájmem po vlastní ose?

28.png● hledání vhodného nájemce (inzerce a komunikace se zájemci)
● prohlídky bytu se zájemci
● prověření zájemců o bytu
● příprava a sepsání nájemní smlouvy
● pojištění bytu a nájemníků
● péče o byt o nájemníka po celou dobu pronájmu

Na druhé straně nájemník v podnájmu bez realitky očekává vhodnou péči a přístup majitele nemovitosti, kterému platí nájemné. V průběhu pronájmu často nastanou situace, které je potřeba urgentně řešit, jako například opravy, hluk v domě, okolní nájemníci apod. I tuto část si majitel bytu pronajímající byt bez realitky či agentury na správu pronájmu musí započítat do svého plánu.

Pronájem bytu s realitkou

Vedle prodeje nemovitostí, který tvoří hlavní činnost realitních kanceláří, se v posledních letech rozmohl i pronájem s realitkou. Realitní kanceláře tak přirozeně rozšířily své portfolio. Počet realitních kanceláří v ČR sahá ke stovkám a prodejce či pronajímatel si tak může vybírat. Jakmile coby pronajímatel bez realitky uveřejníte svůj inzerát, můžete brzy očekávat příval telefonátů od realitních makléřů, kteří vám nabídnou pomoc.

● Realitní kancelář řeší za majitele bytu hledání vhodného nájemce, home staging a prohlídky bytu. Jakmile realitka najde vážného zájemce, který splňuje dohodnuté předpoklady, přichází na řadu smluvní záležitosti. Po jejich sepsaní a podpisu práce realitky končí a za tuto činnost zpravidla inkasuje smluvenou jednorázovou provizi.

Pronájem bytu s agenturou na správu pronájmů

Jedná se o službu, která se zaměřuje pouze na pronájmy. Ať už jste majitelem bytu či celého bytového domu určeného k pronájmu bytových jednotek, agentura na správu pronájmů vám nejen zajistí hledání vhodných nájemců, přípravu bytu na pronájem a prohlídky bytu, ale jakmile vám přivede vážného zájemce, pak spolupráce nekončí, ale začíná dlouhodobá péče o byt i nájemníka.                                                                                        Součástí spolupráce s agenturou na správu pronájmu je:

29.png​​​​​​​● Jak je již uvedeno výše – inzerce, hledání nájemce, příprava bytu, prohlídky, dále:
● příprava nájemní smlouvy na míru,
● pojištění bytu i nájemníka,
● opravy a údržba,
● pravidelné kontroly bytu a reporting majiteli,
● zajištění platebního toku a garance nájmu (v případě špatné platební morálky nájemníků řeší situaci bez rizik pro pronajímatele),
● rozúčtování služeb.

                                                                                                                                            U Dokonalého nájemníka tím výčet služeb ještě nekončí. Agentura na správu pronájmu se tak stává dlouhodobým partnerem majitelů nemovitostí, ale i podnájemníků. Veškerá případná rizika bere na sebe a majitelé nemovitostí tak mohou pronajímat bez starostí. Věděli jste, že Dokonalý nájemník dokáže ušetřit až 50 hodin času, které by ročně musel do svého pronájmu investovat majitel nemovitosti pronajímající bez realitky a bez agentury? Stejně tak nájemníci pod správou Dokonalého nájemníka mohou mít jistotu kvalitní péče ze strany pronajímatele.

Provize Dokonalého nájemníka je efektivně zahrnuta v optimální výši nájemného. Tu si můžete orientačně zjistit v naší kalkulačce na webu. Dle svých požadavků a představ si můžete vybrat ze 3 varianty služeb - GOLD, GOLD+ a COMFORT. Zvolená služba pak bude procentuálně vypočítána ze stanoveného nájmu. Pronajímatel tedy neplatí nic navíc.

← Zpět na výpis článků

Kalkulace nájemného

Zadejte prosím údaje potřebné k určení orientační výše nájemného Vaší bytové jednotky.

Pole označená * jsou povinná.

Close