← Zpět na výpis článků
Úvodní strana » Blog » Jak pronajímat » Nepodceňte náležitosti a úskalí nájemní smlouvy

Nepodceňte náležitosti a úskalí nájemní smlouvy

Jak pronajímat

Chystáte se pronajmout byt a zjišťujete legislativní náležitosti nájemní smlouvy? Nenechte se zmást možností rychle dostupných vzorů z internetu a jděte na to chytře. Podívejte se, jak pronajímat byt bez starostí díky správně sepsané nájemní smlouvě.

Smlouva mezi pronajímatelem a nájemcem obsahuje kromě standardních informací také mnohá podstatná specifika, která není radno podceňovat. Pokud si nejste jisti přesným zněním smlouvy dle aktuálních legislativních norem, doporučujeme poradit se s odborníky, případně zvážit možnost pronájmu přes agenturu s garantovaným nájemným. Obáváte se, že pro vás konzultace s agenturou bude finančně nákladná?

S námi je schůzka bezplatná. Pokud se navíc rozhodnete využít služeb Dokonalého nájemníka, o náklady na přípravu nájemní smlouvy se také starat nemusíte. Vše je zahrnuto v částce nájemného, kterou dle našich zkušeností a lokality nemovitosti vypočítáme tak, abychom maximalizovali váš výnos. Správa pronájmu vás tedy nebude stát nic navíc a ušetří nejen vaši peněženku, ale i váš drahocenný čas.

 

Jaké náležitosti by měla obsahovat nájemní smlouva?

Jste-li vlastníkem nemovitosti určené k pronájmu, určitě jste se již setkali se spoustou rad a tipů, jak pronajímat byt bez zdlouhavých procesů. Na internetu najdete ke stažení vzory nájemní smlouvy, které vám pronájem možná urychlí, ale zároveň skýtají i skrytá rizika. Nejen, že s velkou pravděpodobností neobsahují vše podstatné, nevěrohodně vyhlížející smlouvy patrně nepřivedou ani ideálního nájemce. Své kroky pak zřejmě budete muset opakovat. To vás bude stát nejen čas, ale dost možná i další nemalé náklady. Jaké podstatné náležitosti nesmí v nájemní smlouvě chybět?

 

  • Smluvní strany - jména, trvalá bydliště, data narození a kontakty na pronajímatele i nájemce.
  • Předmět nájmu - specifika bytu či nebytových prostor včetně výpisu z katastru nemovitostí a dokladu o vlastnictví nemovitosti pronajímatelem.
  • Doba pronájmu - období, na které je pronájem sjednán, případně zmínku o sjednání pronájmu na dobu neurčitou.
  • Platba nájemného - uvedená cena nájemného a informace o tom, co vše je v nájemném zahrnuto (zda jsou zahrnuty i zálohy na plyn, elektřinu, stočné, úklid společných prostor apod.) a jakým způsobem bude nájemné hrazeno.
  • Práva a povinnosti - toto je naprosto klíčová část, kde se strany dohodnou na podmínkách užívání bytů a souvisejících právech i povinnostech obou stran. Je více než vhodné, aby byly ve smlouvě ošetřeny i sankce pro případy, kdy jedna ze stran sjednané povinnosti poruší.
  • Datum a podpis - datem a podpisem stvrzují obě strany veškeré uvedené náležitosti smlouvy.

 

Záruku správnosti vám poskytne pouze odborně sepsaná nájemní smlouva zahrnující všechny legislativní kroky týkající se pronájmu vaší nemovitosti. Vzory smluv stažené z internetu vám čas neušetří, spíše tomu bude naopak. Věděli jste, že chyby v nájemní smlouvě může nájemce snadno soudně napadnout a vy tak přijdete nejen o stálý nájem, ale dost možná vás to bude stát i další nemalé částky? Podívejte se, na co si dát v nájemní smlouvě pozor.

 

Na co si dát v nájemní smlouvě pozor?

Úskalí nájemních smluv zajímají nájemníky i pronajímatele. Čím podrobněji budou podmínky pronájmu ve smlouvě uvedeny, tím spíše je budou obě strany dodržovat a snadněji se přistupuje i k případnému vymáhání při jejich nedodržení. Ať už jde o platbu nájemného či garanci stavu bytu, Dokonalý nájemník se postará o garanci plateb, pojištění bytu i nájemníka a kontrolu užívaného bytu.

 

V nájemní smlouvě doporučujeme stanovit si i následující specifika:

  • Ukončení či prodloužení nájemní smlouvy - je-li smlouva na dobu určitou, platí datum uvedené ve smlouvě. Smlouvu na dobu určitou je možné smluvně prodloužit. Je-li na dobu neurčitou, předem si určete způsoby možného ukončení (dohodou či výpovědí)
  • Poskytované služby a údržba - zálohy na energie a služby včetně způsobu jejich následného vyúčtování a souvisejícího řešení přeplatků a nedoplatků
  • Počet osob v bytě - součástí nájemní smlouvy je i uvedení povoleného počtu osob, které budou byt využívat a dále i pravidla případného navýšení takového počtu
  • Pravidla užívání bytu
  • Sankce za porušení smlouvy
  • Další specifika - například zvířata v bytě nebo zda byt budou obývat kuřáci.

 

Zajímá vás, jaká další specifika může obsahovat nájemní smlouva a jak dokáže Dokonalý nájemník garantovat sjednaný stav vašeho bytu? Neváhejte nás nezávazně kontaktovat a společně vybereme službu na míru vašim požadavkům.

 

 

← Zpět na výpis článků

Kalkulace nájemného

Zadejte prosím údaje potřebné k určení orientační výše nájemného Vaší bytové jednotky.

Pole označená * jsou povinná.

Close