← Zpět na výpis článků
Úvodní strana » Blog » Jak pronajímat » Stálý nájem celý rok je snem každého pronajímatele, ale jak ho docílit?

Stálý nájem celý rok je snem každého pronajímatele, ale jak ho docílit?

Jak pronajímat

Každý současný i budoucí pronajímatel sní o tom, že jeho investice do bytu k pronájmu bude dlouhodobě výnosná. Plán o stálém nájmu však mohou snadno zbortit například neplatiči nájemného nebo neúspěšné hledání nájemce do prázdného bytu. Jak těmto situacím předcházet a zajistit si stálý nájem po celý rok?

Součástí nájemního vztahu je počáteční stanovení práv a povinností obou stran. Veškeré náležitosti doporučujeme předem určit v nájemní smlouvě, případně jejím dodatku. Co je psáno, to je dáno, a proto buďte ve svých očekáváních vždy konkrétní. Vedle klasických záležitostí, které jsou doporučeny i v univerzálních vzorech nájemních smluv (předmět nájmu, doba pronájmu, smluvní strany, nájemné apod.) pak nezapomeňte na způsob ukončení či prodloužení pronájmu, pravidla užívání bytu nebo sankce za porušení smlouvy. Jakmile už máte v ruce nájemní smlouvu, znamená to, že jste už našli svého vhodného nájemce. Leckdy však hledání není tak snadné.

Blog (2).pngIdeální nájemce respektuje pravidla a platí stálý nájem

Hledání ideálního nájemce je často běh na dlouhou trať, který začíná atraktivní inzercí a pokračuje pravidelnými prohlídkami se zájemci. Jakmile se okruh vážných zájemců blíží k finálovému rozhodnutí, přichází na řadu oblíbená fráze “důvěřuj, ale prověřuj”.                            Není totiž nic špatného na tom ověřit si tvrzení zájemce o jeho platební morálce.                                                                                                                                                                                                                                                                           V našem článku 3 tipy, jak si prověřit zájemce o byt doporučujeme tyto jednoduché metody, které vám o zájemci prozradí to podstatné:

● Nahlédněte do registru exekucí, zda se zájemce neocitá v exekučním řízení.
● Ověřte si čistý trestní rejstřík zájemce o byt.
● Zkontrolujte také insolvenční rejstřík.

Pokud váš zájemce bez obtíží prošel výše uvedeným a vy se blížíte k podpisu nájemní smlouvy o dlouhodobém pronájmu, máte téměř vyhráno. Neznamená to však, že se o svůj investiční byt a nájemce již nebudete muset starat. Právě naopak. Váš čas a péče o byt i nájemce vás ke stálému nájmu posunou ještě blíž. V první řadě nezapomeňte byt i nájemce pojistit. Zajímá vás, co dalšího můžete pro stálý nájem udělat?

Pronájem napřímo, nebo přes agenturu: Co je výhodnější?

Motivováni vidinou stálého nájmu a bezstarostného života často zapomínáme, jak důležité je o byt i nájemce pečovat. Správná péče zahrnuje optimální výši nájemného, pravidelné opravy a údržbu, kontrolu bytu a komunikaci s nájemníky. Pokud pronajímáte byt napřímo, pak je potřeba se vším výše uvedeným dopředu počítat a vyhradit si na to svůj čas. Právě čas je totiž onou cennou komoditou, kterou budete při správě pronájmu nejvíce potřebovat. Věděli jste, že správce pronájmu ušetří až 50 hodin vašeho času ročně?        Říkáte si, že je to možná lákavé, ale stálý nájem si dokážete zajistit sami i bez provize správci? A věděli jste, že Dokonalému nájemníkovi jako pronajímatel nic neplatíte? Svou provizi má totiž zahrnutou v optimální výši nájemného, na které se dopředu dohodnete. Pronajímatel tak neplatí nic navíc a pouze inkasuje stálý nájem v předem stanovené výši. Na určení správné výše pronájmu má Dokonalý nájemník osvědčené metody zahrnující
velikost bytu, vybavení, lokalitu apod.

Stálý nájem bez starostíBlog (3).png

Hledáte možnosti, jak si zajistit dlouhodobý pasivní příjem?                      Na našem webu najdete veškeré informace o tom, jak naše správa pronájmu funguje. Pokud zatím jen uvažujete o pořízení bytu k pronájmu, pak pro vás máme několik tipů, jak správně vybrat investiční byt. V případě že byt k pronájmu již vlastníte a hledáte způsoby, jak jej efektivně pronajímat, můžete využít naší kalkulačky pro zjištění orientační výše nájemného, nebo nás rovnou kontaktovat a společně najdeme způsob, jak váš byt co nejvýhodněji pronajmout.

← Zpět na výpis článků

Kalkulace nájemného

Zadejte prosím údaje potřebné k určení orientační výše nájemného Vaší bytové jednotky.

Pole označená * jsou povinná.

Close