← Zpět na výpis článků
Úvodní strana » Blog » Jak pronajímat » 3 tipy, jak si prověřit zájemce o byt

3 tipy, jak si prověřit zájemce o byt

Jak pronajímat

Pronajímáte byt a chcete si ověřit, že zájemce nepatří k chronickým neplatičům nebo jinak problémovým nájemníkům? Hledáte ideálního nájemce, který bude v dobré víře užívat pronajímaný byt a včas platit nájemné? Podívejte se na naše tipy, jak prověřit nájemníka a pronajímat byt bez starostí.

Ne nadarmo se říká “důvěřuj, ale prověřuj”. Pokud pronajímáte byt, určitě jste se již setkali se strašákem v podobě problémových nájemníků, kteří neplatí nebo jinak nedodržují sjednané podmínky. Bohužel zákon je v tomto ohledu spíše na straně nájemníka a i přesto, že dlouhodobě neplní sjednané podmínky, nebude úplně snadné jej vystěhovat a najít náhradu. Přemýšlíte nad tím, zda se vám vyplatí svěřit správu pronájmu svého bytz do rukou odborníků?

Pokud stále řešíte, jak pronajímat byt bez starostí a s jistotou stálého nájmu, vyzkoušejte pronájem bytu přes agenturu. Dokonalý nájemník má propracovaný a osvědčený systém výběru ideálního nájemce včetně prověření zájemců v příslušných registrech. Díky důslednosti a zkušenostem při výběru vám Dokonalý nájemník zaručuje sjednaný stav bytu a garanci nájemného každý měsíc.

1. Zjistěte, zda zájemce nemá dluhy a exekuce

Nahlédněte minimálně do registru exekucí a zjistěte, zda se zájemce o byt neocitá v tomto řízení. Vysoké dluhy nebo dokonce soudní exekuční řízení je výstražným znamením a může jít o zájemce, který nebude schopen včas a řádně platit nájemné. Do centrálního registru exekucí spravovaném Exekutorskou komorou ČR můžete nahlédnout online za poplatek. Je však velmi vhodné lustrovat i v dalších databázích. Není výjimkou, že váš na první pohled bezchybný zájemce má i desítky exekucí.

2. Zkontrolujte osoby hledané policií ČR

Zdá se vám to příliš přehnané? Pokud však budete potřebovat problémového nájemníka vystěhovat, čeká vás dlouhá cesta, která se často neobejde bez soudních sporů. Nenechte se napálit a ověřte si, že zájemci o pronájem mají aktuálně čistý trestní rejstřík. Seznam hledaných osob najdete na webu Policie ČR, nebo můžete oslovit správce pronájmu, který potřebné informace zajistí za vás.

3. Prověřte platební neschopnost

U osob v insolvenčním řízení opět hrozí, že nebudou schopni včas a řádně platit nájemné. Je-li zájemce o byt v úpadku zjistíte jednoduše v Insolvenčním rejstříku, kde jsou vedena nejen současná insolvenční řízení, ale i ta, která proběhla v minulosti. Najdete zde veškerá ukončená insolvenční řízení po dobu 5 let od jejich ukončení.

Náš tip na závěr: Sjednejte si podrobné podmínky užívání bytu v nájemní smlouvě. Nezapomeňte ani na pravidelnou kontrolu bytu. Pokud se rozhodnete využít služeb Dokonalého nájemníka, o kontrolu bytu se starat nemusíte. Pravidelně vám budeme posílat podrobnou fotodokumentaci vašeho bytu a veškeré náležitosti ohlídáme za vás.

A proč je tak důležité nájemníka prověřit? Ověření příslušných informací vám pomůže minimalizovat rizika a předcházet možným budoucím problémům. Zajímá vás, jak celý proces funguje, pokud se rozhodnete svěřit správu pronájmu Dokonalému nájemníkovi? Ozvěte se nám! Pronajmeme váš byt ideálnímu nájemci a zaručíme vám stav vašeho bytu včetně garance nájemného.

← Zpět na výpis článků

Kalkulace nájemného

Zadejte prosím údaje potřebné k určení orientační výše nájemného Vaší bytové jednotky.

Pole označená * jsou povinná.

Close