← Zpět na výpis článků
Úvodní strana » Blog » Jak pronajímat » Pojištění nemovitosti, domácnosti a odpovědnosti

Pojištění nemovitosti, domácnosti a odpovědnosti

Jak pronajímat

Pronajímáte byt a přemýšlíte, zda se vám vyplatí investovat do odpovídající pojistné ochrany? Ptáte se, co a jak v takovém případě pojistit? Podívali jsme se na zoubek pojištění nemovitosti, domácnosti i odpovědnosti a máme pro vás chytrý přehled všech podstatných náležitostí i úskalí.

Chystáte se pronajímat byt a chcete být chráněni před nečekanými výdaji? Nejprve se pojďme podívat na to, proč se vyplatí uvažovat nad vhodným pojištěním. Následně si můžete vybrat a dle svých preferencí a možností zkombinovat pojistnou ochranu na míru vašim potřebám. Pojistné krytí by pak mělo pokrýt škody vzniklé:

  • vloupáním, krádeží či vandalismem,
  • požárem,
  • živelní pohromou (záplavy apod.),
  • přepětím,
  • vodou z vodovodního zařízení (vytopení),
  • a způsobené nájemníkem nad rámec běžného opotřebení.

Platbu pojistného můžete zpravidla odvádět měsíčně, kvartálně, pololetně nebo ročně a její výše se odvíjí od odhadní ceny, velikosti plochy bytu a úrovně vybavení. Pojištění nemovitosti patří mezi základní pojistnou ochranu majitelů nemovitostí, která bývá často doplněna o pojištění domácnosti. Odhad výše pojistného krytí a platby pojistného si pak můžete jednoduše spočítat online.

Pojištění nemovitosti

Úsloví dvakrát měř jednou řež (resp. řeš) je pro pojištění nemovitosti více než výstižné. Stát se může opravdu cokoliv a jak se říká “neštěstí nechodí po horách, ale po lidech”. Buďte v klidu a chraňte své finance. Pojištění vám poškozený byt či majetek nevrátí, ale můžete z něj uhradit vzniklou škodu. A to se vyplatí. Vyhozené peníze to nejsou ani v případě, že k žádné škodě bohudík nedojde. V případě dlouhodobého bezeškodního období můžete využít některých slev a bonusů, které pojišťovny nabízejí. Co je předmětem pojištění nemovitosti?

  • nemovité věci, které jsou napevno spojeny se stavbou - podlahy, zdi, stropy, stavební materiál a společné prostory v bytovém domě

Pojištění domácnosti

Pojištění domácnosti přirozeně navazuje na pojištění nemovitosti. Ochranu poskytuje pro veškeré movité věci a vybavení v domácnosti. Pro představu jde například o:

  • nábytek
  • elektrické a plynové spotřebiče
  • cennosti

V případě pojistného plnění bude pojišťovna přihlížet k rozsahu škod, které jsou nad rámec běžného opotřebení majetku. Na toto téma jsme se zaměřili v našem článku Běžné opotřebení bytu a vybavení.

Pojištění odpovědnosti 

K pojištění nemovitosti a domácnosti je vhodné zvážit také pojištění odpovědnosti. Lidově se toto pojištění označuje jako “pojistka na blbost” a kryje: 

  • veškeré škody, které pojištěný způsobí na cizím zdraví či majetku. 

Zajímá vás, jak pojištění odpovědnosti souvisí s vaší nemovitostí? I za tu jste ze zákona zodpovědní a pojištění odpovědnosti tak pokryje i: 

  • škody způsobené např. spadlým stromem na sousedovu zahradu, nebo požárem, který se rozšíří do okolních bytů. 

Pokud chcete pronajímat byt bez starostí o finanční krytí vzniklých škod, pak je namístě zvážit pojištění odpovědnosti nájemníka.

Dokonalý nájemník zajistí vhodná pojištění za vás

Zajímá vás, jak pronajímat byt bez obav o uhrazení vzniklých škod? Ideálním řešením pro váš klidný život a bezstarostný pasivní příjem s garancí nájmu i stavu bytu je pronájem bytu přes agenturu. A nejde pouze o pojistné krytí škodních událostí, se kterým vám správa pronájmu pomůže. Vedle pojištění bytu a odpovědnosti vám správce pronájmu dokáže najít ideálního nájemce a garantovat pravidelné nájemné. My v Dokonalém nájemníkovi máme mnohaleté zkušenosti s pronájmem nemovitostí a rádi pomůžeme i vám nalézt cestu k bezstarostnému příjmu. Podívejte se, jak naše služby fungují, nebo nás rovnou kontaktujte.

← Zpět na výpis článků

Kalkulace nájemného

Zadejte prosím údaje potřebné k určení orientační výše nájemného Vaší bytové jednotky.

Pole označená * jsou povinná.

Close