← Zpět na výpis článků
Úvodní strana » Blog » Jak pronajímat » Běžné opotřebení bytu a vybavení

Běžné opotřebení bytu a vybavení

Jak pronajímat

Každý užívaný byt časem vykazuje známky opotřebení. Ať už jde o novou malbu, podlahu nebo výměnu topných těles, pravidelné opravy a revize bytu jsou zkrátka nezbytností. Do jaké míry spadají úpravy bytu do kompetence pronajímatele a kdy si naopak řeší opravy sám nájemník? Připravili jsme pro vás stručný návod, jak situaci řešit.

Pronajímáte byt a přemýšlíte, co vše v péči o něj spadá do kompetence nájemníka a o co se naopak budete muset postarat vy? Setkali jste se v nájemním vztahu s poškozeným vybavením, jehož opravu nájemce nechce uhradit, i když ji způsobil? Není-li to v nájemní smlouvě uvedeno jinak, platí, že opravy a úpravy nad rámec běžného opotřebení hradí pronajímatel. Co to ale běžné opotřebení vlastně je?

Co si představit pod běžným opotřebením bytu a vybavení?

Běžné opotřebení i větší škody by pronajímatel měl hodnotit nejen při převzetí bytu, ale také při pravidelných kontrolách. Jak je to ale s tím, pokud si nájemce stěžuje na oprýskanou malbu, zažloutlé spáry v koupelně či opravu spotřebičů? 

Běžné opotřebení bytu můžeme vysvětlit jako mírné a postupné zhoršení stavu vybavení způsobené běžným užíváním. Náklady spojené s péčí o toto opotřebení hradí zpravidla nájemce a blíže se tomu věnuje i nařízení vlády č. 258/1995 Sb. Pojďme si tedy shrnout, jaké úpravy v bytě spadají do kompetence nájemníka:

  • udržování a čištění bytu a vybavení
  • malování, tapetování, opravy omítek
  • čištění podlah včetně podlahových krytin
  • čištění a oprava koupelnových a kuchyňských obkladů
  • čištění odpadů až ke svislým rozvodům
  • modernizace vypínačů a osvětlení
  • oprava elektrických a plynových spotřebičů

Částka za tyto opravy by však neměla přesáhnout 100 Kč za 1m² za rok. Opravy vyžadující vyšší finanční nákladnost by měl hradit majitel bytu. Do běžného opotřebení se nepočítá úhrada oprav za škody způsobené nájemníkem. Ty po prokázání škody hradí nájemce. 

Jak řešit úpravy spojené s běžným opotřebením?

Často se stává, že se nájemce snaží různé druhy škod svést na běžné opotřebení, aby je nemusel hradit. Proto je vždy důležité si vše předem vyjasnit v nájemní smlouvě, případně nahlédnout do občanského zákoníku, který toto blíže specifikuje. Nezapomeňte k nájemní smlouvě také vypravovat předávací protokol, kde je uveden stav bytu a vybavení při předání bytu nájemci. Škody i běžné opotřebení zjistíte díky pravidelným kontrolám bytu, při kterých se s nájemcem můžete domluvit, jak situaci dále řešit. Pokud však dojde k ukončení nájemní smlouvy a nájemník vám byt předává zpět, musí jej dle zákona vrátit v původním stavu, tzn. včetně nové malby, úklidu bytu a dalších výše uvedených úprav. Opět vám pomůže sepsání předávacího protokolu, kde můžete jednoduše porovnat původní a nový stav bytu. 

Kdo hradí údržbu a pravidelné revize?

Ptáte se, jak je to s revizí kotlů, komínů a topení? Pokud to není v nájemní smlouvě uvedeno jinak, nájemce zodpovídá pouze za drobnou údržbu a revizi v užívaném bytě. Revize kotlů je spalinovou cestou bytového domu, proto by za ní měl nést odpovědnost majitel nemovitosti. 

Obáváte se neustálého dohadovaní o tom, co spadá do běžného opotřebení a co je naopak nad rámec nájemníkovi kompetence? Nic se neděje, pokud máte pocit, že na vše nestačíte. Od toho existuje možnost pronájmu přes agenturu, která zajistí hladký průběh nájemního vztahu za vás a vy se zatím můžete věnovat pro vás atraktivnějším věcem. Správa pronájmu vám pomůže s jasným zněním nájemní smlouvy a díky osvědčeným metodám dokáže najít ideálního nájemce pro váš byt. Dokonalý nájemník vám pomůže a poradí, jak pronajímat byt s garantovaným nájmem i stavem bytu. Svěřte péči o svůj byt do rukou odborníků a dopřejte si život s dlouhodobým pasivním příjmem bez rizik.

← Zpět na výpis článků

Kalkulace nájemného

Zadejte prosím údaje potřebné k určení orientační výše nájemného Vaší bytové jednotky.

Pole označená * jsou povinná.

Close