← Zpět na výpis článků
Úvodní strana » Blog » Aktuality a zajímavosti » Jak vybrat investiční byt?

Jak vybrat investiční byt?

Aktuality a zajímavosti

Hledáte vhodnou investici a přemýšlíte o bytu k pronájmu? Zajímá vás, kde hledat a jak si vše dobře spočítat? V dnešním článku vás provedeme možnostmi investičních bytů a poradíme vám, jak si celou investici propočítat tak, abyste na ní neprodělali. Zjistěte, jak pronajímat byt efektivně a s garantovaným výnosem.

Základem správné investice je kvalitní investiční plán, který počítá se všemi možnostmi vývoje. Inflaci sice neovlivníte, ale můžete sledovat její vývoj a podle toho provést výnosnou investici. Přemýšlíte, kam v době inflace uložit své peníze, aby neztrácely na hodnotě a zároveň generovaly další zisk? Investice do nemovitostí patří stále k těm nejvýnosnějším. Můžete buď spekulovat s dalším prodejem, nebo se stát pronajímatelem, z nájemného splatit postupem času případný úvěr a za 20 let mít splacený úvěr a nemovitost k tomu. A to je dobrý důvod ke zvážení. 

1. krok: Spočítejte si, jakou investici si můžete dovolit

Vše se odvíjí od vašich investičních možností, do kterých započtěte i výši úvěru, pokud jej na pořízení investičního bytu budete využívat. Budete-li žádat o úvěr na pořízení investiční nemovitosti, počítejte s tím, že banky zpravidla poskytují prostředky do maximální výše 80% odhadní ceny nemovitosti a zbytek budete muset hradit z vlastních finančních úspor. Pro možnosti hypoték a efektivitu koupě nemovitosti můžete využít investiční kalkulačku

Odborníci se shodují, že se vyplatí použít spíše menší část vlastních finančních prostředků a zbylou většinu investovat úvěrem, o jehož splácení se postará inkasované nájemné. Pokud však budete dlouho čekat na ideálního nájemce, nebo narazíte na problémového nájemníka (odkaz na článek: Jak řešit vystěhování problémového nájemníka?), může vám vzniklá situace značně zkomplikovat život. Chcete mít jistotu, že se váš investiční byt pronajme a vy budete mít k dispozici pravidelný garantovaný nájem potřebný na splátku hypotéky? Zvažte možnosti pronájmu přes agenturu. Správce pronájmu má bohaté zkušenosti a poradí si i s případnou špatnou platební morálkou nájemníků. 

2. krok: Počítejte s investicemi do pronájmu

Nejen pořízení nemovitosti, ale i příprava bytu k pronájmu vás bude něco stát. Ať už byt vyžaduje rekonstrukci nebo jen mírné opravy, nezapomeňte si dobře spočítat, kolik peněz nad rámec pořízení nemovitosti budete potřebovat. Stručný přehled investic do pronájmu jsme pro vás sepsali v našem článku Přehled investic do bytu k pronájmu. (odkaz na článek)

3. krok: Nezapomeňte na daňovou povinnost

V roce 2020 došlo ke zrušení daně z nabytí nemovitosti. Pokud se však rozhodnete byt pronajímat, nezapomeňte nadaň z pronájmu. Příjem z pronájmu nemovitostí se daní dle §9 zákona o daních z příjmu a daňové přiznání musí podávat všichni, kteří mají zisk z pronájmu. S výpočtem daně vám pomůže daňová kalkulačka. Příjem z pronájmu můžete danit jako živnostník v rámci daňového přiznání daně z příjmu, nebo jako fyzická osoba bez živnostenského listu. Daňovou povinnost musí podat každý poplatník do 1. dubna. Daň z pronájmu je možné snížit uplatněním reálných výdajů. Více o daních z pronájmu se dočtete v našem článku Kde a jak ušetřit na daních z pronájmu?. (odkaz na článek)

4. krok: Vyhledejte vhodnou investiční nemovitost

Jakmile máte spočítanou investici, její návratnost a daňovou povinnost, pak už zbývá jen najít vhodnou nemovitost. Pro pořízení bytu na investici se dle propočtů vyplatí investovat do menších bytů. Vhodné lokality jsou pak ty, kde se ceny nemovitostí stále pohybují na nižší hranici než například v Praze nebo Brně. Dle současných analýz jde zejména o byty v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. 

5. krok: Najděte ideálního nájemce

S hledáním ideálního nájemce vám pomůže kvalitně zpracovaná a dobře propagovaná inzerce. Doporučuje se využít několika inzertních kanálů současně. Na prvním místě inzerujte byt k pronájmu v dané lokalitě. Využít můžete jak prodejních plachet, tak online inzertních portálů. Kvalitně zpracovanou inzerci by měla doprovázet profesionální fotodokumentace a veškeré potřebné informace o pronájmu. Dokonalý nájemník pracuje s osvědčenými metodami inzerce a reklamy a díky tomu dokáže ve velmi krátkém čase najít ideálního nájemce. Pokud nechcete trávit svůj drahocenný čas hledáním, prohlídkami a legislativou spojenou s pronájmem bytu, svěřte péči o váš byt správci pronájmuDokonalý nájemník se postará o váš byt i nájemníka včetně garance nájmu. O svou investici se bát nemusíte, zařídíme za vás vše potřebné a pronajmeme váš byt efektivně a s garantovaným výnosem pro vás. 

← Zpět na výpis článků

Kalkulace nájemného

Zadejte prosím údaje potřebné k určení orientační výše nájemného Vaší bytové jednotky.

Pole označená * jsou povinná.

Close