← Zpět na výpis článků
Úvodní strana » Blog » Aktuality a zajímavosti » Smluvní pokuty v nájemní smlouvě

Smluvní pokuty v nájemní smlouvě

Aktuality a zajímavosti

Nájemce je z pohledu legislativy považován za slabší stranu nájemního vztahu, proto jej zákon chrání. I pronajímatel má však nárok na ochranu pro případ škod na jeho majetku či neplacení sjednaného nájemného. V roce 2020 pro tyto případy vstoupilo v platnost uvedení smluvních pokut v nájemní smlouvě.

Do konce června 2020 nemohl dle zákona č. 89/2012 Sb. (§ 2239) pronajímatel požadovat po nájemci jakékoliv smluvní pokuty. Pokud tedy případná pokuta byla v té době součástí nájemní smlouvy, nájemci zákon neuváděl ji platit (nešlo-li například o zákonné úroky z prodlení). Jediné, co v případě poškození majetku či neplacení nájemného mohl pronajímatel uplatnit, byla jistina neboli kauce. Jaké změny nastaly od 1. července 2020?

Nejčastější důvody smluvních pokut

Od 1.7.2020 platí novela výše uvedeného zákona, která ruší zákaz uvedení smluvních pokut v nájemní smlouvě. Nájemce je však stále pod legislativní ochranou, která pronajímateli nepřipouští ukládání nepřiměřených povinností. Zákon pak také uvádí, že výše smluvní pokuty musí být přiměřená a nesmí stejně jako kauce přesáhnout trojnásobek měsíčního nájemného. Zajímá vás, jaké jsou nejčastější případy uplatnění smluvních pokut? Jde například o:Blog (5).png

● pravidelné či dlouhodobé prodlevy s platbou nájemného,
● poškození bytu a vybavení nad rámec běžného opotřebení,
● zpoždění s odevzdáním bytu pronajímateli,
● nevymalování při ukončení nájmu.

Když si to shrneme, tak smluvní pokutu je možné uplatnit v případě porušení sjednaných povinností v nájemní smlouvě.

Přípustná pokuta v přiměřené výši

Jak ale správně stanovit výši smluvní pokuty? V případě neplacení nájemného je výše pokuty dána výší měsíčního nájemného. Aby nedošlo k porušení práv a povinností nájemce, musí být pokuta přípustná a v přiměřené výši. V případě výmalby se tato výše rovná vynaloženým nákladům na novou malbu. Prokazování důvodů pak bývá v celé záležitosti docela oříšek.

Chystáte se pronajímat byt a obáváte se špatné platební morálky nájemců? Zkuste ověřeného správce pronájmu, který vám pomůže s hledáním ideálního nájemce a zajistí veškeré legislativní kroky k bezproblémovému pronájmu. Dokonalý nájemník spolupracuje se špičkovými právníky, kteří si poradí s úskalími nájemní smlouvy i uvedením smluvních pokut.

Smluvní pokuty jako pozitivum pro obě strany

Chcete si také zajistit garantovaný nájem a bezstarostný pasivní příjem? Dříve pronajímatelé využívali pouze možnost kauce, která se zpravidla stanovuje ve výši tříměsíčního nájemného. Na nájemníka je však v případě kauce kladen tlak, zda bude schopen jistinu uhradit. Oproti tomu smluvní pokuty je možné v nájemní smlouvě uvést bez jakýchkoli “záloh” a jejich uplatnění a vymáhání je stanoveno výše uvedeným zákonným
předpisem. Pokud pronajímáte byt a chcete místo kauce využít možnosti smluvních pokut, nezapomeňte si vše sjednat v nájemní smlouvě. S jejím zněním a podobou vám pomůže správa pronájmu.

Tip Dokonalého nájemníka: Nezapomeňte na pojištění, které vám i nájemníkovi pomůže s úhradou škod. Vhodnou kombinaci tvoří pojištění nemovitosti, domácnosti a odpovědnosti, kterému se podrobně věnujeme v našem článku.

Pokud si nevíte rady s pojištěním nebo právním zněním smluvních pokut, kontaktujte nás a my se o váš pronájem postaráme.

← Zpět na výpis článků

Kalkulace nájemného

Zadejte prosím údaje potřebné k určení orientační výše nájemného Vaší bytové jednotky.

Pole označená * jsou povinná.

Close