Úvodní strana » Blog » Jak pronajímat

Jak pronajímat

V této sekci sdílíme praktické rady a tipy týkající se pronájmu Vaší nemovitosti.

Co je dobré si pohlídat, jak je to správně a na co určitě nezapomenout... :)

  • Kauce: pomocník i strašák nájemního vztahu

    15. 1. 2022

    Kauce je vratná finanční záloha, kterou poskytuje nájemník pronajímateli. Proč může být kauce dobrým oboustranným pomocníkem v nájemním vztahu a jaká práva a povinnosti se k ní vztahují? Ať už přemýšlíte, jak pronajímat byt bez zbytečných rizik, nebo si jako nájemník chcete ujasnit vše potřebné, podívejte se na náš souhrn všech benefitů i úskalí nájemní kauce.

  • Krátkodobý vs. dlouhodobý pronájem: Co se víc vyplatí?

    18. 10. 2021

    Chystáte se pronajímat svůj investiční byt a přemýšlíte, zda se vám vyplatí dlouhodobý či krátkodobý pronájem? Obojí skýtá výhody i rizika. Shrnuli jsme pro vás hlavní rozdíly a náležitosti obou typů pronájmů a připravili stručný seznam toho, co budete jako pronajímatel potřebovat.

  • Trvalé bydliště nájemníka - jak postupovat?

    14. 12. 2020

    Nájemníci v dlouhodobém nájemním vztahu se často uchylují k možnosti trvalého pobytu, který jim přináší řadu výhod v lokalitě bydlení. Proč se pronajímatelé obávají trvalého bydliště nájemníka a jak těmto obavám předcházet? Podívejte se, jaká platí pravidla pro trvalý pobyt v nájemním a podnájemním vztahu.

  • Investice do bytu k pronájmu

    2. 10. 2020

    Chystáte se pronajímat byt a počítáte veškeré investice, které jsou s přípravou bytu k pronájmu spojeny? Náklady na pořízení investičního bytu jsou pouze vstupní investicí. Abyste na nic nezapomněli a mohli si vše důkladně propočítat, připravili jsme pro vás souhrn všech nezbytných investic, které vás čekají.

  • Jak řešit vystěhování problémového nájemníka?

    24. 9. 2020

    Alespoň jednou se s tím setkali snad všichni pronajímatelé bytů. Problémový nájemník dokáže rychle zmařit vaše představy o pronájmu nemovitosti. Hledáte způsob, jak se s neplatícím či konfliktním nájemníkem rozloučit? O tom, jak řešit vystěhování problémového nájemníka a čemu se naopak vyvarovat, se dočtete v našem článku.

  • Chystáte se pronajímat bytový dům? Podívejte se, na co si dát pozor.

    6. 7. 2020

    Plánujete investici do pořízení bytového domu? Nebo jste dům nabyli dědictvím a chcete se zorientovat v benefitech a nástrahách nájemních vztahů? Přečtěte si naše tipy, jak na pronájem bytového domu a zjistěte, co vás čeká.

  • Práva a povinnosti vztahující se na pronájem bytu cizincům

    11. 5. 2020

    Řadu pronajímatelů oslovují s žádostí o pronájem bytu osoby jiné národnosti. Jak se liší pronájem bytu cizincům od pronájmu českým občanům? Jak pronajímat byt cizincům a mít jistotu, že jste nezanedbali žádné legislativní kroky? Poradíme vám, jak a kam se bydlení cizince v nájmu ohlašuje a jak se vyhnout případným rizikům.

  • Je výhodnější pronajmout byt napřímo, nebo přes agenturu?

    1. 11. 2023

    Přemýšlíte, zda je pro vás výhodnější pronajmout byt napřímo, nebo využít služeb správy pronájmu? Chcete pronajmout byt bez starostí a s garancí stálého nájmu? Připravili jsme pro vás souhrn výhod, úskalí i rizik v oblasti pronájmů. V článku na vás čeká spousta tipů, jak si pronájem bytu usnadnit a na co si dát naopak pozor.

  • 3 tipy, jak si prověřit zájemce o byt

    4. 10. 2019

    Pronajímáte byt a chcete si ověřit, že zájemce nepatří k chronickým neplatičům nebo jinak problémovým nájemníkům? Hledáte ideálního nájemce, který bude v dobré víře užívat pronajímaný byt a včas platit nájemné? Podívejte se na naše tipy, jak prověřit nájemníka a pronajímat byt bez starostí.

  • Víte, jak správně stanovit výši nájemného?

    3. 7. 2019

    Správně stanovená výše nájemného zohledňující veškerá podstatná kritéria je zásadní jak pro pronajímatele, tak i pro nájemce. Příliš nízké, nebo naopak vysoké nájemné s sebou nese řadu komplikací a často i ztrát na straně pronajímatele. Podívejte se, jak pronajímat byt efektivně a co vše promítnout do výše nájemného.

Kalkulace nájemného

Zadejte prosím údaje potřebné k určení orientační výše nájemného Vaší bytové jednotky.

Pole označená * jsou povinná.

Close