← Zpět na výpis článků
Úvodní strana » Blog » Jak pronajímat » Vyúčtování spotřeby energií u pronájmu bytu

Vyúčtování spotřeby energií u pronájmu bytu

Jak pronajímat

Pronajímáte byt a přemýšlíte, zda je výhodnější přepsat spotřeby energií na nájemce, nebo je zahrnout do nájemného? Jaké povinnosti má pronajímatel vůči nájemci, pokud jsou zálohy na spotřebu energií součástí nájemného? Podívejte se na naše tipy, jak na vyúčtování spotřeby energií u pronájmu.

Ať už vám přijde logičtější nechat spotřebu energií napsanou na majitele, nebo se přikláníte k tomu, aby si tuto povinnost řešil nájemník samostatně, věřte, že obojí má řadu výhod i rizik. Připravili jsme pro vás souhrn informací, které se pro správné vyúčtování spotřeby hodí vědět. 

Jak správně nastavit výši záloh na energie?

Výše záloh na energie (elektřinu a plyn) se zpravidla stanovuje dle předchozí zkušenosti v daném bytě, počtu osob, které v bytě žijí a energetické zátěže budovy. Pro zálohy na energie pak platí pravidlo “ani málo, ani moc”. Při příliš nízkých zálohách vás čeká nemilé překvapení v podobě nedoplatku, který budete muset tak jako tak uhradit. Vzniklý přeplatek při příliš vysokých zálohách je sice tou lepší variantou, své peníze však můžete zhodnotit daleko efektivnějším způsobem, jakým je například spoření či vhodná investice. 

Napsat spotřebu energií na majitele bytu nebo nájemníka?

Obojí má svá pozitiva i negativa. Níže jsme je pro vás přehledně shrnuli. Návrh bez názvu (5).png

Spotřeba energií evidována na majitele bytu

Ponechává-li si spotřebu energií v bytě majitel na sebe, odpadá mu starost s návštěvou úřadů a přepisováním energií na nájemce. Navíc má skvělý přehled o skutečné spotřebě energií v bytě. Nájemníkovi naopak nemusí řešit dodavatele energií a vše má zahrnuto v měsíční splátce nájemného. Má tato situace i nějaké nevýhody? Ano, a mohou vzniknout z obou stran. 

 

Pokud se majiteli bytu nepodařilo najít zrovna ideálního nájemce a ten neplatí, bude se navyšovat nejen dlužná částka na nájemném, ale i na energiích, které bude pronajímatel muset hradit ze svého. Nájemník naopak může narazit na pronajímatele, který má smlouvu s příliš drahým dodavatelem, nebo nebude poctivě řešit případné přeplatky. Na rozdíl od první situace se ale k přeplatkům ze strany pronajímatele vážou určité povinnosti viz níže.

Spotřeba energií evidována na nájemce

Pokud se coby pronajímatel rozhodnete přepsat spotřebu energií na nájemce, musí se tento přepis provést na příslušném místě dodavatele energií. Výhodou pro nájemce je možnost vybrat si pro svou domácnost optimálního dodavatele energií a přeplatky/nedoplatky si řešit napřímo. Nájemné bude v nájemní smlouvě uvedeno bez energií a pronajímatel se vyhne složitému ročnímu vyúčtování. Pokud pronajímáte více bytových jednotek, mějte na paměti, že každý byt bude mít jiné zálohy a skutečnou spotřebu dle velikosti bytu Návrh bez názvu (4).pnga počtu osob.

Jaká varianta je tedy výhodnější? Na první pohled se jako efektivnější varianta jeví ta, kdy si spotřebu energií řeší nájemník samostatně. Tato výhoda však platí pouze v případě dlouhodobého pronájmu. V případě krátkodobých pronájmů je efektivnější vést spotřebu energií ze strany majitele bytu. Časté přepisy energií vyžadují spoustu času, a to jak při převzetí bytu, tak při jeho odevzdání. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu jako majitel bytu spotřebu vedenou na sebe, poradíme vám, jak s ohledem na váš čas vyřešit vyúčtování efektivně. S přesnou částkou za spotřebu vám pomůže správce pronájmu, stejně jako s kontaktováním nájemníků s nedoplatky či přeplatky. 

Vyúčtování spotřeby zahrnuté v nájemném

Je-li spotřeba energií vedena na majitele bytu, do výběru dodavatele tak zasahuje pouze on. Částka za zálohy by měla být uvedena v nájemní smlouvě a pronajímatel je povinen ji řádně vyúčtovat dle skutečné spotřeby, kterou obdrží od dodavatele energií jednou ročně. Nájemník se však nemusí obávat, že by případný přeplatek za energie od majitele neobdržel. Pronajímatel je totiž povinen ve lhůtě 4 měsíců po skončení zúčtovacího období doručit vyúčtování energií nájemci.

Vyhněte se složitému vyúčtování a svěřte starost o spotřebu energií správci pronájmu

Stále přemýšlíte, jak pronajímat byt efektivně a se zárukou spokojenosti na obou stranách? Jste-li majiteli více bytových jednotek určených k pronájmu, vyúčtování spotřeby energií za každý byt bude vyžadovat spoustu vašeho času. Ten však můžete investovat tam, kde to má pro vás větší smysl. Starost s vyúčtováním přenechte těm, kteří ručí za správnost poskytnutých údajů. Váš čas i finance šetří pronájem přes agenturuDokonalý nájemník zkontroluje efektivitu vašich dodavatelských služeb a postará se o správné vyúčtování přeplatků a nedoplatků s garancí nájemnéhoKontaktujte nás a my se podíváme, co je konkrétně pro vás nejvýhodnější.

← Zpět na výpis článků

Kalkulace nájemného

Zadejte prosím údaje potřebné k určení orientační výše nájemného Vaší bytové jednotky.

Pole označená * jsou povinná.

Close