← Zpět na výpis článků
Úvodní strana » Blog » Jak pronajímat » Krátkodobý vs. dlouhodobý pronájem: Co se víc vyplatí?

Krátkodobý vs. dlouhodobý pronájem: Co se víc vyplatí?

Jak pronajímat

Chystáte se pronajímat svůj investiční byt a přemýšlíte, zda se vám vyplatí dlouhodobý či krátkodobý pronájem? Obojí skýtá výhody i rizika. Shrnuli jsme pro vás hlavní rozdíly a náležitosti obou typů pronájmů a připravili stručný seznam toho, co budete jako pronajímatel potřebovat.

Přemýšlíte, jak pronajímat svůj byt efektivně? Projděte si všechny varianty a rozhodněte se, co je pro vás výhodné. Jak krátkodobý, tak dlouhodobý pronájem má své plusy i minusy. Podívejte se nejprve na ty nejzásadnější.

Ubytování vs. bydlení

Zatímco dlouhodobý pronájem zajišťuje potřebu bydlení, krátkodobý pronájem zahrnuje ubytovací službu zpravidla kratší než 1 měsíc. Je-li ubytování delší než 1 měsíc a kratší než 12 měsíců, jedná se o tzv. střednědobý pronájem, kterému se blíže věnujeme v závěru článku. Jaké jsou další zásadní rozdíly mezi krátkodobým a dlouhodobým pronájmem?

  • Dlouhodobý pronájem může poskytovat i fyzická osoba bez živnostenského listu. Poskytovatel krátkodobého pronájmu musí tuto službu vést jako podnikání.
  • Dlouhodobý pronájem se daní podle § 9 zákona o dani z příjmu. Podnikání fyzických osob podle § 7 téhož zákona. Podnikatelé provozující krátkodobý pronájem musí vést EET, odvádět DPH a přihlásit se k platbě sociálního a zdravotního pojištění, což fyzické osoby bez ŽL nemusí řešit.

Nejznámějším provozovatelem krátkodobých pronájmů je Airbnb. Jak se však v době pandemie potvrdilo, služba Airbnb je plně závislá na cestovním ruchu. Navzdory lákavým vyhlídkám z nárazově vyššího příjmu můžete v konečném důsledku na krátkodobém pronájmu dokonce prodělat, pokud dlouho neseženete zájemce o ubytování. V dobách omezení cestovního ruchu je tento bod stěžejní.

S pronájmem bez rizika pomůže správce pronájmu

Svá úskalí skýtá i dlouhodobý pronájem a většinou se s nimi alespoň jednou setkali všichni pronajímatelé. Od problémových nájemníků přes chronické neplatiče až po nepříjemné soudní spory. Pokud alespoň jedno z uvedených je vaším strašákem, vyzkoušejte správu pronájmuPronájem přes agenturu vás bude stát jen zlomek času oproti všem činnostem spojeným s hledáním ideálního nájemce, prohlídkami bytu, sepsáním nájemní smlouvy, kontrolou pronajímaného bytu a v neposlední řadě péčí o nájemníka a vybavení bytu. Dokonalý nájemník má veškeré uvedené služby zahrnuty v ceně nájemného. Pronajímatel tedy za správu pronájmu nic neplatí, ta se pouze odečte od přijatého nájemného.

Seznam věcí, které potřebujete vědět, než se rozhodnete

Stále ještě nevíte, zda zvolit krátkodobý či dlouhodobý pronájem? Záleží jen na pronajímateli, jak se svým bytem naloží a který typ pronájmu bytu zvolí. Postavte si obě varianty na misky vah a rozhodněte se, k čemu se přikláníte.

 

Krátkodobý pronájem

Dlouhodobý pronájem

rychlý, nárazově vyšší příjem

stabilní a pravidelný příjem

nutnost podnikat

možnost zůstat FO bez ŽL

poskytovat služby spojené s ubytováním (úklid bytu, výměna ručníků, povlečení apod.)

pravidelné revize a opravy bytu nebo jeho vybavení, úklid společných prostor

sezónnost

lokalita

udržovat byt stále v perfektním stavu

možnost pronájmu bytu přes agenturu a bez starostí

stačí pouze platné osobní doklady

hledání a prověření ideálního nájemce

omezená doba poskytování ubytovací služby

nájemní smlouva na dobu určitou i neurčitou

Zatímco v krátkodobých pronájmech typu Airbnb hraje důležitou roli sezónnost, která má značný vliv na zisk z pronájmu, dlouhodobý pronájem vám přinese jistotu stálého příjmu bez ohledu na roční období. Jak si zajistit trvalý pasivní příjem a garantovaný nájem? Vyzkoušejte spolehlivého správce pronájmuDokonalý nájemník vám pomůže s hledáním ideálního nájemce, byt i nájemce pojistí a pronajímateli garantuje pravidelné nájemné, a to i v případě, že nájemník neplatí, nebo je byt zrovna neobsazený.

Co znamená střednědobý pronájem?

Mezi krátkodobým ubytováním a dlouhodobými pronájmy stojí ještě pronájem střednědobý. Jedná se ubytování využívané maximálně 12 měsíců, nejčastěji však trvá 6 měsíců.

Střednědobého pronájmu zpravidla využívají:

  • lidé na delších pracovních cestách, 
  • studenti, 
  • rodiny, které rekonstruují svou nemovitost a v době, kdy je jejich byt či dům neobyvatelný bydlí v podnájmu. 

Pro střednědobé pronájmy platí stejná daňová povinnost jako v případě krátkodobých pronájmů. Nabízejí sice nárazově vyšší výnos než dlouhodobé, avšak starosti s hledáním ideálního nájemce se zintenzivní. V případě krátkodobých a střednědobých pronájmů v bytovém domě také myslete na ostatní dlouhodobé nájemníky, kterým se častá fluktuace sousedů nemusí zamlouvat a mohou vznikat různé komplikace.

← Zpět na výpis článků

Kalkulace nájemného

Zadejte prosím údaje potřebné k určení orientační výše nájemného Vaší bytové jednotky.

Pole označená * jsou povinná.

Close