← Zpět na výpis článků
Úvodní strana » Blog » Jak pronajímat » Investice do bytu k pronájmu

Investice do bytu k pronájmu

Jak pronajímat

Chystáte se pronajímat byt a počítáte veškeré investice, které jsou s přípravou bytu k pronájmu spojeny? Náklady na pořízení investičního bytu jsou pouze vstupní investicí. Abyste na nic nezapomněli a mohli si vše důkladně propočítat, připravili jsme pro vás souhrn všech nezbytných investic, které vás čekají.

Výběr investičního bytu a návratnost investice

Přemýšlíte, kam v době stoupající inflace investovat peníze, aby neztratily na hodnotě? Jednou z možností je pořízení investičního bytu, u kterého můžete spekulovat s prodejem za vyšší cenu, nebo byt pronajímat, zajistit si tak dlouhodobý pasivní příjem či pravidelnou splátku hypotéky. Nejvíce se vám vyplatí investovat do menších bytů. Vhodné lokality jsou pak ty, kde se ceny nemovitostí stále pohybují na nižší hranici než například v Praze nebo Brně. Dle současných analýz jde o byty v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Klíčový je vždy poměr mezi pořizovací hodnotou a výší nájemného.

Rekonstrukce bytu a vybavení

Hledání ideálního nájemce bude o to snazší, budete-li nabízet byt v perfektním stavu. Pokud vás čeká rekonstrukce, nezapomeňte na náklady, které mohou vyvstat až při samotných opravách a úpravách. Případné nedostatky a rekonstrukční plán je proto dobré konzultovat s odborníky (statikem nebo stavební firmou). Své výhody i nevýhody s sebou nese také to, zda pronajímáte byt zařízený či nezařízený. Mezi výhody vybaveného bytu patří například vyšší nájemné, jelikož nájemci nabízíte lepší komfort bydlení. Nevybavený byt naopak znamená pro pronajímatele méně starostí a nájemce si jej navíc může vybavit dle svého vkusu a finančních možností.

Zálohy na energie při neobsazeném bytě

Jste-li majitelem bytu určeného k pronájmu a stále hledáte vhodného nájemce, nezapomeňte na pravidelné zálohy na energie. S tím, jak vše správně nastavit včetně výše nájemného vám poradí agentura na pronájem. Pokud je váš byt připravený k pronájmu a aktuálně nemáte vhodného nájemce, správce pronájmu vám pomůže nejen s hledáním, prověřením a finálním výběrem, ale i s garancí nájmu v případě neobsazeného bytu.

Fond oprav v bytovém domě

Pronajímatel nese odpovědnost nejen za pronajímaný byt, ale musí se spolupodílet také na stavu společných prostor. Počítejte s tím, že budete přispívat do fondu oprav. Záleží na velikosti bytového domu a společných prostor určených k údržbě a úklidu. Fond oprav není ze zákona možné přeúčtovat na nájemníka.

Legislativa

Na internetu najdete nespočet vzorů nájemních a podnájemních smluv, které s sebou však nesou různá rizika. Vzor smlouvy stažený z internetu totiž nikdy nebude zahrnovat vše potřebné. Aby nedošlo k nedorozuměním mezi pronajímatelem a nájemcem, je vhodné si v nájemní smlouvě vyspecifikovat veškeré podstatné náležitosti. Pokud nechcete nic nechat náhodě, čeká vás investice do právních služeb. Dokonalý nájemník spolupracuje se špičkovými právníky, kteří mají mnohaleté zkušenosti s přípravou nájemních smluv a dbají na komfort a jistotu obou stran.

Náklady spojené s hledáním ideálního nájemce

Je-li váš byt připraven k pronájmu, čeká vás hledání vhodného nájemce. Slyšeli jste už výraz homestaging? Jde o profesionální aranžování bytu, vybavení a dekorací pro účel prodeje či pronájmu. Svou službu odvede také profesionální fotograf, který byt nafotí a připraví fotodokumentaci včetně grafických úprav. Pokud se rozhodnete využít služeb správce pronájmu, součástí spolupráce je také pravidelná fotodokumentace bytu, a to nejen v počátečním stavu, ale i v průběhu nájemního vztahu. Stejně tak je tomu v případě inzerce, kterou můžete využít zdarma či za poplatek sami. My v Dokonalém nájemníkovi používáme jen osvědčené inzertní kanály, které dle potřeb propojujeme s cílem nalezení ideálního nájemce. Přesvědčte se sami a zavolejte nám!

Tip na závěr: Do investičního plánu je vhodné rovněž zahrnout i daň ze zisku. V případě pronájmu činí sazba daně 15% ze základu daně a je potřeba podat daňové přiznání. A nezapomeňte také na pojištění bytu. Dokonalý nájemník pojistí byt i nájemníka a postará se o pravidelnou kontrolu, údržbu i opravy bytu.

Pokud se nechcete už nikdy obávat nákladů, které postupně vylézají na povrch až při řešení pronájmu, svěřte svůj pronajímaný byt do rukou osvědčené agentury na pronájem a zajistěte si garantovaný nájem a pohodlný pasivní příjem.

← Zpět na výpis článků

Kalkulace nájemného

Zadejte prosím údaje potřebné k určení orientační výše nájemného Vaší bytové jednotky.

Pole označená * jsou povinná.

Close