← Zpět na výpis článků
Úvodní strana » Blog » Jak pronajímat » Trvalé bydliště nájemníka - jak postupovat?

Trvalé bydliště nájemníka - jak postupovat?

Jak pronajímat

Nájemníci v dlouhodobém nájemním vztahu se často uchylují k možnosti trvalého pobytu, který jim přináší řadu výhod v lokalitě bydlení. Proč se pronajímatelé obávají trvalého bydliště nájemníka a jak těmto obavám předcházet? Podívejte se, jaká platí pravidla pro trvalý pobyt v nájemním a podnájemním vztahu.

Výhody trvalého pobytu pro nájemníka

Trvalé bydliště může mít každý člověk pouze na jedné adrese. Zřízení trvalého pobytu v rámci nájemního vztahu není nijak problematické a nájemník může díky trvalému bydlišti využívat řadu nesporných výhod. Zpravidla jde o využívání služeb v lokalitě bydliště:

  • možnost žádat o příspěvek na bydlení a jiné sociální dávky,
  • komunikace s místními úřady, 
  • volby v místě bydliště,
  • praktický lékař,
  • přihlášení dětí do spádové školky či školy,
  • parkovací karta apod.

Potřebuje nájemník souhlas pronajímatele k trvalému bydlišti?

Zákon o evidenci obyvatel (2. odst. paragraf 10) uvádí, že “z přihlášení občana k trvalému pobytu nevyplývají žádná práva a povinnosti k objektu ani k vlastníkovi nemovitosti”. Z tohoto důvodu nepotřebuje nájemník souhlas majitele bytu k nahlášení trvalého bydliště.

Co vše tedy nájemník k přihlášení trvalého bydliště potřebuje?

  • platnou nájemní smlouvu
  • vyplněný přihlašovací formulář
  • občanský průkaz

Žádost o přihlášení k trvalému pobytu podává nájemník na obecním úřadě, úřadě městské části nebo městského obvodu.

Proč mají pronajímatelé z trvalého pobytu nájemce často obavy?

Hlavním a zcela oprávněným důvodem obav pronajímatele z trvalého pobytu nájemce jsou případné exekuce. Je-li na nájemce vedena exekuce, exekutor zamíří na adresu trvalého bydliště. Pokud pronajímáte vybavený byt a jako majitel nebudete moci doložit, že vybavení bytu patří vám, může jej exekutor zabavit jako součást majetku nájemce.  

Jak předejít případným problémům?

V první řadě doporučujeme důkladné prověření zájemce o bydlení v Centrálním registru dlužníků, Exekučním a Insolvenčním rejstříku a v databázi osob hledaných policií. Více o prověření nájemníka najdete v našem článku 3 tipy, jak si prověřit zájemce o byt. Předcházet nepříjemnostem můžete také těmito dokumenty:

  • Dodatkem v nájemní smlouvě, kde je uvedeno, co vše patří v pronajímaném bytě do vlastnictví pronajímatele.
  • Předávacím protokolem s fotodokumentací vybavení bytu.
  • Účtenkami a doklady o pořízení majetku do pronajímaného bytu.

Může pronajímatel ukončit nájemci trvalý pobyt?

Zajímá vás, zda má pronajímatel právo ukončit trvalý pobyt nájemce? Nastanou-li důvody pro ukončení trvalého pobytu, podá majitel odůvodněný návrh na zrušení trvalého pobytu ohlašovně, která může na základě návrhu rozhodnout o zrušení trvalého pobytu nájemce.

Pokud se nájemník stěhuje a sám nepodá tuto změnu příslušnému úřadu, pronajímatel může ukončit trvalý pobytohlášením zániku užívacího práva k bytu. Za zrušení trvalého pobytu zaplatí pronajímatel správní poplatek 100 Kč a trvalý pobyt nájemníka bude následně veden v místě ohlašovny. 

Trvalý pobyt v případě podnájmu

Podnájemní vztah se od nájemního liší tím, že podnájemník nemusí mít smlouvu s majitelem objektu, ale stačí mu podnájemní smlouva s nájemcem. Pokud si podnájemník chce zařídit trvalý pobyt v podnájmu, postupuje stejně jako nájemník výše (k ohlášení použije podnájemní smlouvu). Před udělením souhlasu k trvalému pobytu však ohlašovna tuto skutečnost nahlásí majiteli nemovitosti. Pokud majitel ohlašovně sdělí, že k trvalému pobytu neudělil souhlas, může ohlašovna kontaktovat nájemce, aby potvrdil platnost podnájemní smlouvy a udělil souhlas s užíváním bytu. 

Chcete pronajímat byt bez obav? Zkuste agenturu na pronájem!

Chcete mít nájemní vztah plně pod kontrolou? Věnujte se tomu, čemu skutečně chcete a starosti s pronájmem svěřte správci pronájmuDokonalý nájemník najde ideálního nájemce, pojistí váš byt i nájemce a zajistí veškerou potřebnou legislativu a komunikaci s nájemníkem. Jako zkušený správce pronájmu vám Dokonalý nájemník garantuje nájemné i v případě neobsazeného bytu. Svůj byt budete mít navíc vždy pod kontrolou díky pravidelné fotodokumentaci. Pokud vás zajímá, jak služba správy pronájmu funguje, kontaktujte nás a my vám vaše dotazy týkající se pronájmu rádi zodpovíme.

← Zpět na výpis článků

Kalkulace nájemného

Zadejte prosím údaje potřebné k určení orientační výše nájemného Vaší bytové jednotky.

Pole označená * jsou povinná.

Close