← Zpět na výpis článků
Úvodní strana » Blog » Jak pronajímat » Je výhodnější pronajmout byt napřímo, nebo přes agenturu?

Je výhodnější pronajmout byt napřímo, nebo přes agenturu?

Jak pronajímat

Přemýšlíte, zda je pro vás výhodnější pronajmout byt napřímo, nebo využít služeb správy pronájmu? Chcete pronajmout byt bez starostí a s garancí stálého nájmu? Připravili jsme pro vás souhrn výhod, úskalí i rizik v oblasti pronájmů. V článku na vás čeká spousta tipů, jak si pronájem bytu usnadnit a na co si dát naopak pozor.

Hledáte ideálního nájemce a nevíte, jak na to? Zvažujete, jak efektivně pronajmout byt, aby každý měsíc ve stejný den dorazil stálý nájem na váš účet? Hledání ideálního nájemníka je běh na dlouhou trať, stejně jako nezbytná legislativa týkající se přípravy nájemní smlouvy. Mnozí pronajímatelé tak stojí před otázkou, zda pronajímat byt napřímo, nebo kontaktovat agenturu zabývající se správou pronájmu.

 

Pronájem bytu napřímo vs. přes agenturu v otázkách a odpovědích

Pokud si stále nejste jisti, jak pronajímat byt, připravili jsme pro vás několik častých otázek a odpovědí, které vám pomohou v rozhodování.

1) Nebude pro mě správa pronájmu příliš nákladná?

Říkáte si, že správa pronájmu vás bude stát zbytečné peníze navíc? A věděli jste, že pronájem bytu napřímo vás bude stát nejen spoustu času, ale i finančních prostředků investovaných do inzerce, právních náležitostí a hledání ideálního nájemníka? Více o nákladech spojených s pronájmem najdete níže. Pokud se rozhodnete využít služeb správce pronájmu, veškeré služby spojené s pronájmem vašeho bytu bývají zahrnuty v ceně podnájemného. Za správu pronájmu tak pronajímatel neplatí nic navíc.

2) Co když narazím na problémového nájemníka?

Pokud řešíte pronájem napřímo a váš nájemník neplatí nájemné nebo jiným způsobem nedodržuje sjednané podmínky, nejspíš vás čeká nepříjemné dohadování, které nezřídka končí i soudními spory. Legislativa je v tomto případě bohužel nakloněna spíše nájemníkům, a to i přesto, že nedodržení podmínek je na jejich straně. O tom, jak si prověřit zájemce o byt a jak vystěhovat problémového nájemníka se dočtete v našich článcích. Rozhodnete-li se využít agentury na pronájem, o garanci nájemného a stav vašeho bytu se bát nemusíte. Dokonalý nájemník má důsledný systém na výběr nájemníků a spolupracuje s předními právníky, kteří připraví nájemní smlouvu s ohledem na všechna potenciální rizika.

3) Dokážu sám stanovit optimální výši nájemného?

Ve výši nájemného hraje roli řada faktorů. Orientační výši nájemného si můžete jednoduše zjistit od obchodního zástupce Dokonalého nájemníka. Několik tipů najdete také v našem článku Jak správně stanovit výši nájemného . Zatímco při příliš vysokém nájemném budete nájemníka hledat nejspíš dlouho a dost možná i marně, nízké nájemné vám sice přivede spoustu zájemců, avšak je možné, že na tom ve výsledku proděláte. Správce pronájmu má k výpočtu optimální výše nájemného své osvědčené metody, které počítají se ziskem ve váš prospěch.

4) Jak funguje pronájem přes agenturu a jak je to s provizí?

Zvažujete pronájem bytu přes agenturu a zajímá vás, jak to funguje? Na stránkách Dokonalého nájemníka je celý proces shrnut v jednotlivých krocích, na jejichž základě agentura přebírá veškeré odpovědnosti, rizika a povinnosti spojené s pronájmem. Cena služby je pak vždy zahrnuta v nájemném a pronajímatel tak neplatí nic navíc. Vedle garance nájmu se Dokonalý nájemník postará také o pravidelnou fotodokumentaci vašeho bytu, pojištění bytu i podnájemníka, přehledné vyúčtování spotřeb a další kroky nezbytné pro fungující spolupráci.

 

Spočítejte si náklady za pronájem

Pro představu uvádíme příklady nákladů vložených do pronájmu napřímo a přes agenturu. Nejde však pouze o vynaložené finanční prostředky, započítat musíte také váš čas potřebný k řešení pronájmu.

Co vše zahrnout do výše nákladů při pronájmu napřímo?

  • Váš čas. Sami ohodnoťte hodinu svého času a vynásobte počtem prohlídek bytu při výběru nájemníka, času stráveného na cestách, pravidelných kontrol bytu, vyúčtováních, péčí o nájemníky, předání klíčů a převzetí bytu.
  • Inzerce pronájmu - využít můžete velké inzertní weby s omezenou působností zdarma, nebo zkusit placenou inzerci. Aby váš inzerát naplnil očekávání, je na místě vhodně propojit komunikační kanály (inzerce v okolí, internet, sociální sítě apod.).
  • Energie, revize a opravy.
  • Právní služby a poradenství.
  • Pojištění domácnosti a nájemníka.

Jaké náklady vás čekají v případě pronájmu bytu přes agenturu?

  • Váš čas na jednu prohlídku bytu, konzultaci ohledně poskytovaných služeb a podpis smlouvy. Vše ostatní můžete kontrolovat odkudkoli. 

Dokonalý nájemník nabízí 3 varianty svých služeb - GOLD, GOLD+ a COMFORT. Vybrat si tak můžete pohodlně dle svých požadavků a představ. Zvolená služba pak bude procentuálně vypočítána ze stanoveného nájmu. Pronajímatel tedy neplatí nic navíc. O vše se postará správce pronájmu.

Dokonalý nájemník spolupracuje s předními právníky, má efektivní systém pro výběr ideálního nájemce, zajistí kvalitní inzerci a pravidelnou kontrolu a fotodokumentaci bytu včetně všech prohlídek se zájemci. Chcete vědět více o správě pronájmu? Kontaktujte nás a my se s vámi rádi sejdeme a probereme všechny možnosti pronájmu vašeho bytu.

 

← Zpět na výpis článků

Kalkulace nájemného

Zadejte prosím údaje potřebné k určení orientační výše nájemného Vaší bytové jednotky.

Pole označená * jsou povinná.

Close