← Zpět na výpis článků
Úvodní strana » Blog » Jak pronajímat » Víte, jak správně stanovit výši nájemného?

Víte, jak správně stanovit výši nájemného?

Jak pronajímat

Správně stanovená výše nájemného zohledňující veškerá podstatná kritéria je zásadní jak pro pronajímatele, tak i pro nájemce. Příliš nízké, nebo naopak vysoké nájemné s sebou nese řadu komplikací a často i ztrát na straně pronajímatele. Podívejte se, jak pronajímat byt efektivně a co vše promítnout do výše nájemného.

Ideální nájemné reflektuje náklady na straně pronajímatele při pořízení i údržbě a současně i aktuální tržní ceny. Výsledkem by měl být smysluplný čistý výnos. Pronajímatele však při stanovení odpovídajícího nájmu čeká poměrně složitá analýza. Většinu pronajímatelů touží po co nejvyšším zisku. Pokud však stanovíte cenu příliš vysoko, dost možná se ideálního nájemce jen tak nedočkáte a ve vaší rozvaze bude figurovat nájemné na špatné straně tj. jako ušlý nájem na straně nákladové. I při prázdném bytu navíc budete muset hradit zálohy na energie a touha po zisku se rozplyne a promění ve zbytečnou ztrátu. Je třeba si říct, že optimální nájemné nikdy není věčné a je třeba jej pravidelně vyhodnocovat a upravovat.

Pokud nechcete trávit čas výpočty a nejistotou, zda jste nájemné stanovili správně, zkuste možnost pronájmu bytu přes agenturu, která vše podstatné vyřeší za vás. S Dokonalým nájemníkem vás navíc čeká garantovaný nájem každý měsíc, a to i v případě, že je byt prázdný. Správa pronájmu vás nestojí žádné peníze navíc a vše je zohledněno ve výši nájemného. Chcete spočítat orientační výši nájemného pro představu? Stačí vyplnit stručný formulář v hlavičce webu.

 

Klíčem ke správné výši nájemného je tržní cena

Stanovíte-li jako pronajímatel příliš nízké nájemné, pravděpodobně najdete nájemníka velmi snadno. Pokud ale později zjistíte optimální výši, která bude vyšší než vámi stanovené nájemné, bude se vám případné navýšení s nájemcem řešit už velmi  těžko a v mezičase budete generovat ztrátu. Pokud naopak stanovíte nájemné příliš vysoké, váš byt určený k pronájmu může dlouho zet prázdnotou, což opět pozná vaše peněženka.

Klíčem pro správnou výši nájemného nejsou představy o zisku, nebo rychlosti pronájmu, ale hlavně reálná tržní cena. K určení tržního nájemného vašeho bytu můžete využít služeb specialistů, kteří stav vašeho bytu odborně vyhodnotí. Dokonalý nájemník disponuje týmem odborníků na nemovitosti a pokud se rozhodnete využít našich služeb, čeká na vás garantovaný nájem v odpovídající výši bez ohledu na obsazenost bytu i platby od podnájemníků.

Jaká kritéria jsou pro stanovení výše nájemného důležitá?

  • Lokalita, kde se byt k pronájmu nachází. V potaz se bere i občanská vybavenost a veškeré příslušenství náležící k pronajímanému bytu (parkování, výtah, sklep, balkon, terasa apod.)
  • Velikost a stav bytu. Pro určení správné výše nájemného potřebujete znát rozměry bytu v m² a při výpočtu je porovnat s cenami za m² v blízkém okolí. Důležitým kritériem je také stáří a stav bytu. 
  • Vybavení bytu také ovlivňuje celkovou výši nájemného. Pokud je byt kompletně vybaven a připraven k nastěhování, může pronajímatel nastavit nájemné o něco výše.
  • Cena služeb zahrnutých v nájemném. Zpravidla jsou zde zahrnuty zálohy na energie, úklid společných prostor apod.

 

Slyšeli jste už o ekonomickém nájemném? Tato forma nájemného bude zajímat ty, kteří zvažují pořízení bytu k pronájmu jako investici. Porovnává investované prostředky do pořízení nemovitosti a jejich návratnost. Praktická kalkulačka ekonomického nájemného je například zde.

Garantovaný nájem za všech okolností

Výše a forma úhrady nájemného by vždy měla být uvedena v nájemní smlouvě. Zde je možné také stanovit navyšování nájmu vlivem různých okolností, například inflace. Jaké jsou nejčastější formy úhrady nájemného?

  • Platba převodem na účet vždy ve sjednaný den v měsíci.
  • Možnost dohody mezi pronajímatelem a nájemcem a platba prostředky investovanými do bytu nájemcem (rekonstrukce kuchyně, podlah apod. na vlastní náklady nájemce, o které je možno snížit nájemné).
  • Možnost dohody o poskytování společných služeb nájemcem (pravidelný úklid společných prostor může někdy nájemci snížit výši nájemného).

Problém může nastat tehdy, kdy jedna ze stran neplní podmínky sjednané v nájemní smlouvě. Přečtěte si o tom, jak se chránit před neplatiči. A pokud se nechcete stresovat tím, jak stanovit výši nájemného, najít ideálního nájemce a zajistit si pravidelný nájem, ozvěte se nám a my s vámi vše rádi nezávazně projednáme. Jsme dokonalé řešení pronájmu bez starostí.

← Zpět na výpis článků

Kalkulace nájemného

Zadejte prosím údaje potřebné k určení orientační výše nájemného Vaší bytové jednotky.

Pole označená * jsou povinná.

Close