← Zpět na výpis článků
Úvodní strana » Blog » Jak pronajímat » Co obnáší pronájem bytu studentům

Co obnáší pronájem bytu studentům

Jak pronajímat

Chystáte se pronajímat byt, který je dispozičně i lokalitou vhodný pro studenty? Přemýšlíte, zda studentský pronájem skýtá nějaké výhody oproti pronájmu např. rodině s dětmi? O pronájem bytu studentům se budete muset více starat, přinese vám to ale mnohá pozitiva.

Studentský pronájem patří nejčastěji mezi ty střednědobé (1 měsíc až 1 rok), proto je dost pravděpodobné, že budete čas od času řešit výměnu nájemců. Vynaložené úsilí se vám však může vrátit v podobě vyššího nájmu.

Byty dispozičně a lokalitou vhodné pro studenty

Patří mezi ně i váš investiční byt? K studentskému spolubydlení jsou nejvíce vhodné byty s dvěma a více samostatnými, zhruba stejně velkými pokoji, společným obývacím pokojem, kuchyní a sociálním zařízením. Lokalitou se studentům hodí nejvíce byty v dochozí či krátce dojezdné vzdálenosti od univerzity. Studenti navíc preferují byty v centru města a oproti rodinám či seniorům jim nevadí ruch města, právě naopak. Jsou spokojeni za spolubydlení s přáteli a dostupnost veřejného života na dosah.

O nájemné se zpravidla bát nemusíte

Vzhledem k tomu, že studentské bydlení hradí plně či alespoň částečně studentům jejich rodiče, tak se o pravidelný nájem bát většinou nemusíte. Pronájem je služba, která stojí na lidech, proto stačí najít ideální nájemce a máte vyhráno. Výši a termín splatnosti nájmu si nezapomeňte odsouhlasit v nájemní smlouvě. Pronájem bytu studentům vám umožňuje pronajímat byt za vyšší nájemné, které je při rozpočítání na osoby dostupnější, než kdyby stejně vysoké nájemné měla hradit rodina.

Blog (1).pngTypy studentského spolubydlení a náhrada za odcházející nájemníky

Studentské spolubydlení v nájmu můžeme dělit na dva typy. Od toho se následně odvíjí, kdo se postará o hledání nových nájemníků, pokud někdo ze studentů odchází bydlet jinam.

● Nájemní smlouva je napsána na jednoho nájemce, kterému se všichni skládají na nájemné a který je odpovědný za obsazenost bytu a hledání náhrady za odcházející studenty.
● Každý student má svou nájemní smlouvu, což pronajímateli poskytuje větší přehled, nicméně mu to také přidává starost o obsazenost bytu a náhradu odcházejících nájemníků.

V nájemní smlouvě si krom nezbytných náležitostí nezapomeňte určit také podmínky výpovědi z pronájmu. Lhůta pro dobu od výpovědi k odstěhování bývá zpravidla 3 měsíce.

Blog.pngVybavit či nevybavit studentský byt?

Přemýšlíte, jak vybavit studentský byt? Zatímco pokoj si bude nejspíš chtít každý ze studentů zařídit po svém, základní zázemí by měl poskytnout pronajímatel. Byt musí být připravený k nastěhování včetně zařízené toalety, koupelny a kuchyně včetně spotřebičů. Studenti si pak více než na designu potrpí na funkčnosti.

Budování dobrých sousedských vztahů

Studentský život se často nese v rytmu bujarých večírků. Čas od času se dá rušení nočního klidu jistě tolerovat. Pokud poskytujete pronájem čerstvě dospělým studentům, kteří si chtějí užívat života, sem tam se večírek zkrátka může protáhnout. Nemělo by se to však stávat příliš často a všichni nájemníci v bytovém domě by k sobě měli být ohleduplní. Koneckonců pravidla užívání bytu a jejich porušování si můžete dopředu stanovit v nájemní smlouvě. Nejvíc opět záleží na lidech, resp. na tom, jak se v případě problémů dá s nájemci domluvit.

Hledáte studentské nájemníky? 

Chystáte se pronajímat byt, který je dispozičně a lokalitou vhodný pro studenty a obáváte se častého hledání a fluktuace nájemníků? Péče o takový druh pronájmu je práce na částečný, ne-li na plný úvazek. Pokud nechcete svůj čas trávit častým hledáním nájemců a zároveň vás láká vidina pravidelného příjmu, svěřte svůj investiční byt do péče správce pronájmu. Dopřejte sobě, svému bytu i nájemníkům tu nejlepší péči a vyzkoušejte
pronájem přes agenturu. Dokonalý nájemník nabízí svým klientům garanci nájmu i stavu bytu, ať už jej obývá rodina, pár nebo skupina studentů. Pomůžeme vám najít ideální nájemce, zajistíme prohlídky bytu i veškeré náležitosti potřebných dokumentů. Váš byt budeme pravidelně kontrolovat a zasílat vám fotodokumentaci, kterou si můžete prohlédnout z pohodlí domova nebo třeba z dovolené. Kontaktujte nás a vymyslíme ideální řešení pro pronájem vašeho bytu.

← Zpět na výpis článků

Kalkulace nájemného

Zadejte prosím údaje potřebné k určení orientační výše nájemného Vaší bytové jednotky.

Pole označená * jsou povinná.

Close