← Zpět na výpis článků
Úvodní strana » Blog » Aktuality a zajímavosti » Jak funguje chytrá domácnost?

Jak funguje chytrá domácnost?

Aktuality a zajímavosti

Naprogramovat automatické procesy v domácnosti bylo ještě před pár desítkami let námětem sci-fi filmů, dnes je tzv. chytrá domácnost součástí mnoha domů a bytů. Krok za krokem můžete své bydlení zautomatizovat od regulace teploty, ovládání světel a větrání oken až po funkce běžných domácích spotřebičů. Vše navíc můžete jednoduše ovládat z jakéhokoli místa na světě, kde je wifi.

Co je to chytrá domácnost?

Než se dostaneme k tomu, s čím vším vám může chytrá domácnost pomoci, podívejme se na smart home od začátku. Zatímco chytrý spotřebič se dokáže sám zapnout a vypnout, regulovat teplotu, nebo ovládat své funkce, chytrá domácnost spojuje kompletní vybavení domácnosti v jeden ekosystém. Díky centrální jednotce pak můžete ovládat vše od vytápění, osvětlení a zabezpečení až po malé i velké domácí spotřebiče. Vše pak můžete libovolně ovládat a nastavovat odkudkoli, třeba z dovolené.

Jednoúčelové sady vs. centrální jednotka

Uvažujete o inteligentní domácnosti a obáváte se vysokých investic? Začít můžete cenově dostupným jednoúčelovým zařízením, např. alarmem nebo termostatem. Nevýhodou tohoto řešení je návaznost na další prvky chytré domácnosti, se kterými jednoúčelová zařízení nejsou kompatibilní, a k nimž budete pořizovat další ovladače a komponenty. Nicméně pokud potřebujete vyřešit jen jednu konkrétní funkci v domácnosti a hledáte levné řešení, pak je jednoúčelový systém ideální volbou. Jedná se však spíše o chytrý spotřebič,
než že bychom v tomto případě mohli využít termín chytrá domácnost.

Smysl chytré domácnosti spočívá v provázanosti jednotlivých procesů. Teprve pak dokáže váš domov téměř sám fungovat za vás. Správná provázanost a dobře provedená uživatelská aplikace pro snadné ovládání dokáže uživateli výrazně usnadnit život. Spoustu činností dělá za vás a vy na ně už nemusíte myslet. Pokud tedy přemýšlíte do budoucna a máte v plánu systém vaší chytré domácnosti rozšiřovat, pak stojí za zvážení pořízení centrální jednotky, ke které je kdykoli možné přidávat další a další zařízení. Centrální jednotku snadno připojíte do elektrické sítě k vašemu routeru a můžete si vytvořit vlastní komplexní systém chytré domácnosti.
Pro příznivce značky Apple existuje samostatné řešení, u kterého centrální jednotka není potřeba a jakékoli nové smart home zařízení (musí však nést označení Works with Apple HomeKit) můžete ovládat ze svého IPhone nebo Ipad.

Funkce chytré domácnosti, které vám usnadní život

Zatímco systémem zabezpečí je v dnešní době více či méně vybavena většina domácností, další funkce často považujeme za nepotřebné a leckdy ani nevíme, že existují. Mnoho lidí se také obává složité instalace, údržby zařízení a ovládání. Konkurence na trhu je však obrovská a výrobci se neustále předhánějí o to, kdo vymyslí sofistikovanější a uživatelsky přívětivější produkt, který dokáže ovládat i úplný začátečník. Pojďme se společně podívat na nejčastější typy produktů pro chytrou domácnost:
Zabezpečení: K vašemu klidnému spánku doma nebo pohodě v doběSmart home vaší nepřítomnosti značně přispívá propracovaný systém zabezpečení. Zajistit si tak můžete kamerový systém, alarm s chytrým zabezpečením dveří i oken a detektory CO2 a kouře. Připojit můžete také SmartLock s bezdrátovým odemykáním a zamykáním dveří z vašeho smartphone.
Osvětlení: Jedním z nejdůležitějších prvků chytré domácnosti je osvětlení, které můžete předem nastavit k samostatnému zapínání a vypínání světel, ale také měnit intenzitu a barvu dle aktuální nálady a příležitosti.
Termostaty: Chytré funkce termostatů šetří nejen váš čas, ale i peníze. Předem se dá nastavit topení v době vaší přítomnosti, nepřítomnosti i před příchodem domů. Vytápění je pak mnohem efektivnější a vy máte lepší přehled o spotřebované energii.
Elektroinstalace: Chytré zásuvky dokáží detekovat zkrat a automaticky odpojit spotřebič a chytré spínače vám usnadní ovládání osvětlení, žaluzií apod.
Meteostanice: S chytrými meteostanicemi již nemusíte sledovat počasí, samy vás informují o vývoji teploty a povětrnostních podmínek až na 7 dní dopředu.

Pronájem bytu s chytrou domácností

Chytrá domácnost vám nejen usnadní život, ale zároveň dokáže přinést i značnou finanční úsporu. Z tohoto důvodu se k ní přiklání i mnoho pronajímatelů, kteří tak svým nájemníkům nabízejí vyšší komfort bydlení. Keys.jpgPokud zrovna hledáte ideálního nájemníka do vašeho bytu, pak důležitou roli hraje také osobní prohlídka a předvedení všech funkcí chytré domácnosti. Zdá se vám to příliš časově náročné? V takovém případě můžete oslovit správce pronájmu, který vám pomůže najít toho pravého nájemníka a postarat se o veškeré náležitosti od nájemní smlouvy přes pravidelné prohlídky až po garantovaný nájem každý měsíc. Dokonalý nájemník je spolehlivým partnerem mnoha pronajímatelů a v oblasti správy pronájmu působí po celé ČR. Podívejte se, jak správa pronájmu funguje, nebo nás rovnou kontaktujte pro více informací k vašemu konkrétnímu pronájmu.

← Zpět na výpis článků

Kalkulace nájemného

Zadejte prosím údaje potřebné k určení orientační výše nájemného Vaší bytové jednotky.

Pole označená * jsou povinná.

Close