← Zpět na výpis článků
Úvodní strana » Blog » Aktuality a zajímavosti » Co je to non-toxic domácnost a proč dát šanci úklidu bez toxických přípravků?

Co je to non-toxic domácnost a proč dát šanci úklidu bez toxických přípravků?

Aktuality a zajímavosti

Slyšeli jste už pojem non-toxic domácnost a zajímá vás, jak tento koncept funguje? Záleží vám na smysluplném úklidu bez toxických přípravků, které ovlivňují kvalitu ovzduší v domácnosti a zdraví všech členů rodiny? Připravili jsme pro vás spoustu netoxických tipů, jak s přehledem vyčistit a dezinfikovat domácnost bez škodlivých látek. 

Zdravý životní styl není jen o jídle, pohybu a pobytu na čerstvém vzduchu, ale výrazně záleží také na vlivu látek, které bezprostředně dýcháme, nebo oblékáme v čerstvě vypraném oblečení. Některé nebezpečné látky se do našeho organismu mohou dostat i dlouho poté, co jsme s nimi pracovali, proto ohrožují nejen nás, ale i ostatní členy domácnosti. Pojďme si hned na začátku shrnout, jak a proč stojí za to vydat se ekologickým směrem péče o domácnost.

Šetrnost k lidskému zdraví i k naší planetě

Omezením či úplným vyřazením škodlivých látek z domácnosti můžete ovlivnit nejen své zdraví, ale zdraví celé naší planety. A zatímco vliv továren a velkých podniků na vnější ovzduší zpravidla ovlivnit nemůžeme, ekologickým přístupem ke svému zdraví a domovu můžeme podniknout sice malý, ale i tak významný krok k udržitelnosti naší planety. Vedle stravování se kvalitními surovinami bez přídavku éček vytvořených v chemické laboratoři, pak můžeme ovlivnit kvalitu ovzduší v naší bezprostřední blízkosti. A pokud se jen jeden z vás rozhodne změnit svůj přístup k péči o domácnost směrem k ekologii, pak to za to rozhodně stojí.

Toxické látky, kterým bychom se měli vyhýbattoxic.jpg

Na seznamu nebezpečných látek uvedeném v databázi EWG (Environmental Healthy Choices) najdete nespočet nebezpečných látek, kterým se vyhýbat a proč. Uznáváme, že taková databáze je spíše pro zapálené environmentalisty, proto uvádíme jen některé z nich.

Potenciální tvůrci zdraví nebezpečných procesů v našem těle jsou:
● Hliník, benzylalkohol, BHA a BHT (Butylhydroxyanisole a butylhydroxytoluen), DEA (Diethanolamine), TEA (triethanolamine), ftaláty, silikony, syntetické vůně, ropné složky a další.                  Přehledný seznam včetně využití uvedených látek v potravinách, kosmetice a čistících prostředcích a jejich vlivu na naše zdraví je uveden na stránkách Netoxické domácnosti.                                                           Pokud jste se právě vyděsili, co vše budete ze své domácnosti muset odstranit a vyhodit, pak nezoufejte. V dalších řádcích na vás čekají snadné tipy, jak začít postupně budovat netoxickou domácnost.

Pořiďte si základní netoxické suroviny na úklid domácnosti

Obáváte se velké investice do non-toxic úklidových prostředků? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Na zdravý úklid domácnosti vám postačí jen několik základních surovin, které pořídíte s minimální finanční investicí.

Co byste tedy měli mít vždy k ruce?
Jedlá soda bicarbona je skvělým pomocníkem na čištění a odmaštění např. trouby, grilu a těžko odstranitelných usazenin.
Ocet má silné čistící a odmašťovací účinky, které znaly již naše babičky. Smícháním octa a vody (1:1) vytvoříte směs vhodnou k čištění kuchyně, koupelny a jiných povrchů.                                                                                                   ● Kyselina citronová se využívá k dezinfekci povrchů, místo aviváže na praní a k odstranění vodního kamene.
Perkarbonát sodný je ekologický bělič a odstraňovač skvrn, který můžete zároveň využít k čištění umyvadel  a toalet.
eco cleaning.jpgVšechny uvedené přípravky spolu můžete kombinovat a vytvořit tak efektivní non-toxic čistící prostředky.       

A pokud je pro vás míchání a kombinování výše uvedených surovin příliš náročnou alchymií, pak můžete sáhnout po hotových přípravcích z těchto ingrediencí.

Krok za krokem k lepšímu životnímu prostředí

Věděli jste, že většina lidí usilujících o eliminaci toxických látek ve svém životě mluví o celkovém zlepšení čichu? Narušení čichových receptorů je jen jedním z mnoha vlivů toxických látek na náš organismus. Vedle toho stojí také možný vliv na centrální nervovou soustavu a v neposlední řadě více či méně agresivní účinky jako alergie, vyrážka apod. Často se pak jedná o těžko vyhledatelnou spojitost mezi přípravkem a reakcí organismu.                A jaký vliv že má netoxický přístup na naši planetu? Jednoduše ji pak nezanášíme látkami, které do přírody vůbec nepatří. A jak jste si jistě všimli, tak netoxické přípravky bývají zpravidla baleny do recyklovatelných, udržitelných a ekologických materiálů, čímž se výrazně eliminuje nadbytek nezpracovatelných plastů a jiných materiálů.

Jak vybavit byt na pronájem s ohledem na životní prostředí?

Chystáte se pronajímat byt a není vám vzdálené téma ekologie, udržitelnosti a životního prostředí? Pokud sami žijete s ohledem k přírodě, pak vám jistě není jedno, jak se bude pečovat o váš investiční byt. Při výbavě bytu pak sáhněte po kvalitních materiálech, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Více tipů, jak vybavit byt k pronájmu vám poskytne správce pronájmu, nebo mrkněte na náš článek 7 tipů, jak připravit byt k pronájmu.
Dokonalý nájemník dokáže najít do vašeho bytu ideální nájemce, kteří souzní s vaší představou péče o byt. Obavy o stav vašeho bytu a pravidelný nájem již můžete hodit za hlavu. Dokonalý nájemník garantuje nájemné i stav vašeho bytu po celou dobu spolupráce, a to i v případě, že je váš byt zrovna neobsazený. Kontaktujte nás a my Vám rádi sdělíme veškeré potřebné informace.

← Zpět na výpis článků

Kalkulace nájemného

Zadejte prosím údaje potřebné k určení orientační výše nájemného Vaší bytové jednotky.

Pole označená * jsou povinná.

Close