← Zpět na výpis článků
Úvodní strana » Blog » Aktuality a zajímavosti » 7 tipů, jak připravit byt k pronájmu

7 tipů, jak připravit byt k pronájmu

Aktuality a zajímavosti

Chystáte se pronajímat byt a přemýšlíte, jak jej správně připravit? Zda byt vybavit nebo nechat nezařízený? Kvalitní příprava bytu k pronájmu vám výrazně pomůže nalézt ideálního nájemce a zároveň ovlivnit výši nájemného tak, aby se vám investice vyplatila. Nenechte nic náhodě a podívejte se na naše tipy, na co myslet při přípravách bytu.

1.  Vžijte se do ideálního nájemce

Ať už zařizujete byt pro vlastní bydlení nebo na pronájem, vždy se snažte myslet na přání, potřeby a očekávání těch, kteří v bytě budou bydlet. V případě pronájmu si představte ideálního nájemce pro váš byt a zkuste si položit následující otázky:

  • Bude byt k pronájmu vhodný pro bezdětný pár, skupinu studentů, nebo rodinu s dětmi?
  • Očekává vhodný nájemce byt vybavený, nebo si jej bude chtít zařídit dle svého vkusu?
  • Pokud připravíte byt na klíč včetně vybavení, za jak dlouho se vám vrátí vložená investice?

Na tyto a další otázky často není jednoznačná odpověď, ale je nezbytné si je před samotnými přípravami zkusit zodpovědět, neboť vám usnadní následující další kroky.

2.  Investujte do praktického základního vybavení

Než se pustíte do zařizování kuchyně a koupelnových obkladů, myslete na praktickou stránku věci. Byt k pronájmu je dobré vybavit snadno udržovatelným, lehce omyvatelným a odolným materiálem. To se týká nejen obkladů a kuchyňské linky, ale také podlah. Skvěle odolný proti opotřebení je například vinyl. Pokud hledáte zlatou střední cestu v odolnosti a cenové dostupnosti, poohlédněte se po vhodné laminátové podlaze.

3.  Myslete na rozmístění zásuvek a vypínačů

Komfort bydlení nepříznivě ovlivňuje také nedostatek či nevhodné umístění elektrických zásuvek. V tomto ohledu platí “čím více tím lépe”. Obzvlášť v době, kdy mnoho lidí pracuje z domova. Při rozmisťování zásuvek myslete zejména na:

  • Zásuvky a vypínače musí být umístěny minimálně 60 cm od vodního zdroje.
  • Umístění vypínačů se z praktických i estetických důvodů doporučuje ve výši dveřní kliky.
  • V kuchyni a obývacím pokoji se doporučuje větší počet zásuvek, než je plánovaná vytíženost. 

4.  Vymalujte nadčasově!

Bílá, bílá, bílá, bílá, komu by se nelíbila... Myslete na to, že barevnou stěnou se nemusíte vždy trefit do vkusu nájemce. Že je bílá nudná? A věděli jste, že bílá barva má hned několik možných odstínů? Čistou bílou výmalbou vkusně doplněnou o obrazy a dekorace rozhodně nic nezkazíte. Koneckonců barevná výmalba je vždy na dohodě mezi pronajímatelem a nájemcem a případné změny je možné provést i později. 

5.   Vybavit, či nechat nezařízený?

Přemýšlíte, zda pronajímat plně vybavený byt? V případě zařizování nábytku doporučujeme myslet na návratnost investice, možné poškození nájemníky a ošetření své investice v dodatku nájemní smlouvy, kde uvedete veškeré vybavení a jeho stav. Při nákupu vybavení si nezapomeňte ponechat účtenky. Proč? Pokud by na nájemce byla vedena exekuce a vy nebudete schopni doložit, že nábytek nepatří nájemci, ale vám, může jej exekutor zabavit společně s ostatními věcmi dlužníka. 

Obecně platí, že vybavený byt na klíč k nastěhování se pronajímá snáze a za vyšší nájemné. Pokud si s vybavením nevíte rady, poraďte se s interiérovým designérem. Obáváte se, že se nájemníci o vybavení nebudou starat, a co hůř, že nábytek zničí? S kontrolou stavu bytu vám pomůže spolehlivý správce pronájmuDokonalý nájemník zajišťuje pronajímatelům pravidelnou kontrolu a podrobnou fotodokumentaci bytu. Navíc má propracovaný systém hledání ideálního nájemce, proto můžeme garantovat nejen stav vašeho bytu, ale součástí našich služeb je také garantovaný nájem.

6.  Správné osvětlení pro útulný domov

Výběr správného osvětlení hraje velmi důležitou roli. Vedle stylových interiérových svítidel a lustrů si můžete pohrát také s barvami a intenzitou světel. Obojí se v dnešní době dá snadno ovládat pomocí mobilní aplikace.

7.  Čistota půl úspěchu

Před prvními prohlídkami nezapomeňte byt perfektně uklidit. Na finální úklid bytu můžete využít služeb úklidové firmy. Myslete zejména na všudypřítomný prach, koupelny, zrcadla a podlahy. Pocit čistoty můžete ještě podpořit vhodnou vůní do bytu. 

Finální fáze v přípravě bytu k pronájmu a hledání ideálního nájemce spočívá v tzv. home stagingu. Pocit útulnosti podpoříte nejen vhodnými dekoracemi, ale také bytovými rostlinami. Pokud nechcete trávit čas hledáním profesionálního fotografa a spolehlivých inzertních kanálů, svěřte pronájem svého bytu správci pronájmuDokonalý nájemník vám poradí, jak pronajímat byt, pomůže s přípravou bytu, zajistí fotodokumentaci a postará se o inzerci. Ozvěte se nám a vyzkoušejte pronájem přes agenturu. Rádi zodpovíme veškeré vaše dotazy. 

← Zpět na výpis článků

Kalkulace nájemného

Zadejte prosím údaje potřebné k určení orientační výše nájemného Vaší bytové jednotky.

Pole označená * jsou povinná.

Close