← Zpět na výpis článků
Úvodní strana » Blog » Aktuality a zajímavosti » Jak ovlivnit kvalitu ovzduší v domácnosti a mít doma zdravé klima?

Jak ovlivnit kvalitu ovzduší v domácnosti a mít doma zdravé klima?

Aktuality a zajímavosti

Trápí vás příliš suchý vzduch, nebo naopak vlhkost vedoucí k tvorbě plísní v bytě? Zajímá vás, jak dopřát vnitřním prostorám správné ovzduší? Podívejte se na naše tipy, jak efektivně větrat, zabránit vysoušení či plísním v bytě a vyzkoušejte pár non toxic tipů, které podpoří nejen správné klima v domácnosti, ale zároveň jsou šetrné k vašemu zdraví.

Rostoucí ceny energií způsobují snižování teploty v domácnostech. Odborníci však radí být na pozoru, zejména v případě bytů s vysokou vlhkostí a předpokladům k tvorbě plísní. Těm je totiž opravdu lepší předcházet, než-li je řešit. Více jsme se tématu plísní v bytě věnovali v článku 6 + 1 tip, jak zabránit plísním v bytě.

Jak na správné větrání v bytě?

Dostatečný přísun čerstvého vzduchu patří k základním kamenům zdravého životního stylu. Vedle pobytu venku bychom neměli zapomínat ani na kvalitní ovzduší v domácnosti. Mírně pootevřená okna či mikroventilace jistě nějaký ten čerstvý vzduch do místnosti přivodí, nicméně odborníci se shodují, že nejvíce efektivní je intenzivní větrání. Otevřením více oken dokořán zajistíte kompletní výměnu vzduchu v domácnosti, kde si pak můžete dopřát čerstvé ovzduší. 4.png

  • V létě necháváme otevřená okna co nejdéle.
  • Na podzim se doporučuje doba intenzivního větrání okolo 10 - 20 minut ideálně 2x denně.
  • V zimě otevřete okna na 5 - 6 minut ráno a večer.

Skvělý způsob, jak mít doma neustále kvalitní klima nabízejí tzv. pasivní či nízkoenergetické domy, které zajišťují nepřetržitý přísun čerstvého vzduchu pomocí rekuperace. Zdravé ovzduší můžete rovněž podpořit pořízením čističky vzduchu.

Zjistěte vlhkost v místnosti

Zatímco v zimě se za optimální rozmezí vlhkosti vzduchu považuje 45 – 60%, v létě je to 40 – 55% vlhkosti. Jak tuto procentuální hodnotu zjistit u vás doma? Moderní domy bývají zpravidla vybaveny měřičem vlhkosti. Pokud jej však doma nemáte, můžete si malý přenosný vlhkoměr koupit a zjistit tak procentuální rozmezí vlhkosti ve vaší domácnosti. Jak se přiblížit optimální vlhkosti?

6.pngV případě naměřené vysoké vlhkosti zkuste eliminovat faktory, které vlhkost ještě zvyšují.

  • Při vaření používejte pokličky a digestoř.
  • Vyprané prádlo sušte v sušičce, venku, nebo v místnostech s nízkou vlhkostí vzduchu.
  • Vysoká vlhkost často vede k tvorbě plísní, které se tvoří nejen v koupelnách, ale i v málo dostupných místech. Nábytek proto umisťujte dále od zdí.
  • Na pomoc můžete pořídit vysoušeče/odvlhčovače vzduchu.

Také příliš suchý vzduch s sebou může přinést různé nepříjemnosti včetně zdravotních obtíží dýchacích cest.

  • V takovém případě zvažte pořízení zvlhčovače vzduchu. Zvýšení vlhkosti může podpořit také difuzér s pár kapkami esenciálního oleje.

Čistota půl zdraví

Že nepatříte mezi milovníky úklidu? Nevadí, sterilně čistá domácnost je spíše extrémem, který na zdravý život nemusí mít vždy úplně dobrý vliv. Nechcete přece žít v laboratoři, ale ve zdravém domově. Proto uklízejte efektivně a zbavte se nežádoucích bakterií přírodní cestou. Za největší znečišťovače v domácnosti se považují:

  • plísně a bakterie, které se díky vysoké vlhkosti šíří po bytě,
  • oxid uhelnatý z plynových spotřebičů, krbu či cigaretového kouře,
  • bezbarvý plyn formaldehyd vytvořený spalovacími topnými systémy,
  • těkavé organické sloučeniny (VOC) z barev, čistících prostředků, osvěžovačů vzduchu, pesticidů, lepidel, kosmetiky apod.

Non toxic domácnost

O znečišťování životního prostředí vypouštěním nebezpečných látek do ovzduší čteme a slýcháme každý den. Věděli jste ale, že vzduch v místnosti může být až 5x více znečištěný než vzduch venku? Ovzduší v domácnosti5.png výrazně ovlivňují výše uvedené faktory včetně prostředků, kterými o svůj domov pečujeme. Pokud tedy chcete zvýšit kvalitu ovzduší v domácnosti, zkuste se zaměřit na tzv. non toxic prostředky, které můžete snadno pořídit, nebo i vyrobit doma. Na přípravu domácích non toxic přípravků vám pak bude zpravidla stačit ocet a jedlá soda.

Ideální nájemník hledá byt se zdravým klima

Hledáte vhodný investiční byt na pronájem? Pak myslete i na kvalitu ovzduší, kterou můžete z velké části ovlivnit. Dopřejte svým nájemcům zdravé ovzduší v bytě a pravidelně kontrolujte, zda v bytě nedochází k tvorbě a šíření plísní. Používání vhodných čisticích prostředků už je na vašem ideálním nájemci. Najděte do svého pronajímaného bytu někoho, kdo je na stejné vlně jako vy a bude o byt dobře pečovat. Ideální nájemník se nehledá snadno, proto můžete pověřit správce pronájmu, který vhodného nájemce najde a postará se o veškerou komunikaci včetně papírování. Dokonalý nájemník poskytuje svým klientům garantované nájemné včetně stavu bytu, který pravidelně kontroluje a pronajímatelům zasílá příslušnou fotodokumentaci. O kontrolu bytu se tak starat nemusíte, vše za vás zajistí správa pronájmu a vy můžete svůj investiční byt kontrolovat odkudkoli, kde je internet. Pronájem přes agenturu vyřeší vaše obavy nejen se správným klima pro nové obyvatele bytu.

← Zpět na výpis článků

Kalkulace nájemného

Zadejte prosím údaje potřebné k určení orientační výše nájemného Vaší bytové jednotky.

Pole označená * jsou povinná.

Close