← Zpět na výpis článků
Úvodní strana » Blog » Aktuality a zajímavosti » Pronajmout, nebo prodat byt? Rozhodněte se správně!

Pronajmout, nebo prodat byt? Rozhodněte se správně!

Aktuality a zajímavosti

Zvažujete, zda svůj byt prodat s okamžitým výnosem, nebo raději zvolit pronájem a mít jistotu trvalého pravidelného příjmu? Obáváte se nespolehlivých a problémových nájemníků? Ať už jste byt koupili nebo podědili a přemýšlíte, jak s ním efektivně naložit, podívejte se na náš souhrn výhod a nevýhod obou variant a rozhodněte se správně.

Potřebujete-li okamžité peníze, nejspíš nad pronájmem ani neuvažujete. Pokud však přemýšlíte, která z variant pro vás bude z dlouhodobého hlediska výhodnější, pak stojí za zvážení možnost prodeje i pronájmu. A stejně tak, jako vám s prodejem bytu může efektivně pomoci realitní kancelář, tak i pronájem je možné řešit přes agenturu. Vyhnete se tak obávaným problémům s nájemníky a navíc máte jistotu stálého nájmu. Co vše by tedy mělo hrát roli ve vašem rozhodování?

Stav bytu a výhled do budoucna

Aktuální stav bytu a vaše plány do budoucna jsou v rozhodování zásadní. Byty, které potřebují rekonstrukci a majitel do nich nechce nebo nemůže investovat, se zpravidla prodávají. Jste-li vlastníkem plně funkčního bytu, stojí za to zvážit obě varianty. S tím, jak pronajmout byt vám pak může pomoci tzv. správa pronájmu, kdy se agentura postará o všechny podstatné náležitosti včetně legislativních opatření. Pokud se obáváte problémových nájemníků, svěřte péči o pronajímaný byt do rukou Dokonalého nájemníka, který ručí za stav vašeho bytu s pravidelnou garancí nájemného.

Lákavá vidina okamžitého zisku vs. klidný život s pasivním příjmem

Na prvním místě v rozhodování zpravidla stojí očekávaný výnos. Bude váš příjem z prodeje efektivní i v případě, kdy roste cena nemovitostí a v dané lokalitě je velký zájem spíše o byty k pronájmu? Nad finanční stránkou prodeje či pronájmu je třeba přemýšlet komplexně a v dlouhodobém horizontu. Na vrcholku zde stojí samotná hodnota peněz, která vlivem inflace aktuálně klesá, naopak finanční hodnota nemovitostí stále šplhá vzhůru. V tomto případě tak vítězí pronájem.

Spočítejte si to

Jak si zajistit výhodný pronájem bez starostí si můžete jednoduše spočítat v naší kalkulačce. Připravili jsme pro vás ještě pár tipů, které vám rozhodování ohledně financí mohou usnadnit.

  • Nezapomeňte na náklady spojené s prodejem (provize realitní kanceláři, daň z příjmu) a pronájmem (pravidelné náklady při neobsazenosti bytu, čas a finance investované do hledání ideálního nájemce, opravy, revize).
  • Spočítejte si budoucí výnos z prodeje i pronájmu. Pokud například vlastníte byt v okrajové části Prahy, jehož tržní cena se pohybuje okolo 4,5 mil. Kč a nájemné činí 14,5 tis. Kč (bez energií). Budete-li tento byt pronajímat příštích 25 let, získáte celou částku a navíc jste stále majiteli tohoto bytu. Důležité je také zmínit, že za 25 let mohou ceny nemovitostí dále rapidně růst a hodnota bytu (rovněž i nájemné) bude mnohem vyšší.

V jaké lokalitě se byt nachází?

Máte-li vyjasněné předchozí kroky, přichází na řadu další otázka, která vám usnadní rozhodování. V jaké lokalitě se byt nachází? Zatímco ve městech se byty snáze pronajímají, bereme-li v potaz i současnou (ne)dostupnost vlastního bydlení vzhledem k vysokým cenám nemovitostí, v městysech či na vesnicích si lidé nemovitosti spíše kupují. Rozhodně ale není pravidlem, že byt na vesnici se pronajmout nedá. Nachází se váš byt v lokalitě, kde se nemovitosti dobře prodávají a obtížněji pronajímají a vy byste chtěli své další kroky důkladně zvážit? Poraďte se s odborníky, kteří s vámi zkonzultují všechny možnosti.

Chcete pronajímat byt bez starostí?

Stále se obáváte problémových nájemníků a chronických neplatičů? Největší strašáky odrazující od pronájmu vyřešíme za vás. Dokonalý nájemník ručí za stav vašeho bytu a pravidelně vám zajistí podrobnou fotodokumentaci. Vše si v klidu zkontrolujete z pohodlí domova. Obávat se nemusíte ani neplatičů. Ať už je to s platební morálkou nájemníků jakkoliv, Dokonalý nájemník vám garantuje stálý nájem každý měsíc ve stejný den.

 

← Zpět na výpis článků

Kalkulace nájemného

Zadejte prosím údaje potřebné k určení orientační výše nájemného Vaší bytové jednotky.

Pole označená * jsou povinná.

Close