← Zpět na výpis článků
Úvodní strana » Blog » Aktuality a zajímavosti » Příspěvek na bydlení v roce 2022 roste a přibývá i počtu žadatelů

Příspěvek na bydlení v roce 2022 roste a přibývá i počtu žadatelů

Aktuality a zajímavosti

Zajímá vás, kdo má nárok na získání sociální podpory na bydlení a co ovlivňuje výši příspěvku? Pokud zrovna řešíte pronájem bytu, pak je ten správný čas pro krátkou rekapitulaci a novinky na trhu. Seznamte se s hlavními kritérii v oblasti příspěvků na bydlení a buďte v obraze. 

Současná inflace a rostoucí ceny energií mají značný dopad na výši sociálních příspěvků. S úhradou zvyšujících se nákladů na bydlení pomáhá nájemcům příspěvek na bydlení, ve kterém nastaly pro rok 2022 zásadní změny. Pronajímáte byt a chcete mít přehled, jak se současná situace projeví na trhu s nemovitostmi? Poradíme vám, jak pronajímat byt efektivně s garancí nájmu i jak najít ideálního nájemce.

Dokonalý nájemník má dlouholeté zkušenosti se správou pronájmu, o kterou pečují špičkoví odborníci v oboru. Zajímá vás, zda se vyplatí pronájem bytu přes agenturu? Výši nájemného si můžete jednoduše spočítat v naší kalkulačce. Pokud se rozhodnete využít správy pronájmu, stanovíme odpovídající výši nájemného, ve které budou naše služby již zahrnuty. Vy tak neplatíte nic navíc. 

Příspěvek na bydlení v otázkách a odpovědích

Rodinám či jednotlivcům s nižšími příjmy pomáhá s náklady na bydlení jedna z možných dávek sociální podpory - příspěvek na bydlení

Kdo může zažádat o příspěvek na bydlení?

O příspěvek na bydlení se může ucházet rodina či jednotlivec s nižším příjmem, a to z pozice nájemce, majitele nebo družstevního vlastníka nemovitosti. 

Co je rozhodující při žádosti o příspěvek?

Nárok na příspěvek určuje tzv. rozhodný příjem, což je v případě příspěvku na bydlení příjem rodiny či jednotlivce za uplynulé kalendářní čtvrtletí, z něhož min. 30% (v Praze 35%) tvoří výdaje za bydlení.

Jaké faktory ovlivňují výpočet příspěvku na bydlení?

Jedním z kritérií jsou normativní náklady (náklady na bydlení dle velikosti obce a počtu členů domácnosti). Dále se do výpočtu započítávají ceny energií, druh vlastnictví a čistý příjem.

Kdo vyplácí žadatelům příspěvek na bydlení?

O příspěvek na bydlení lidé žádají na Úřadu práce, který jej rovněž vyplácí.

Ministerstvo práce a sociálních věcí má na svém webu přehlednou kalkulačku, dle které je možno zjistit nárok na sociální příspěvek i jeho orientační výši. Pro zjištění informací o příspěvku se uvádí počet osob v domácnosti, forma bydlení, průměrné měsíční náklady na bydlení a čistý příjem za uplynulé tři měsíce.

Jak rostoucí ceny energií ovlivní příspěvky na bydlení?

Nárok na příspěvek na bydlení a jeho výši určují vládní nařízení. V lednu 2022 bylo kvůli rostoucí inflaci schváleno navýšení příspěvku nad rámec vládní valorizace. Rozšířeny byly také možnosti žadatelů, kterých neustále přibývá. V případě nájemních bytů se do výše příspěvku zahrnuje nájemné a ceny energií a vše musí být průběžně dokládáno.

O výběr ideálního nájemce se už starat nemusíte, vše za vás zajistí agentura, která se postará o veškeré právní náležitosti mezi pronajímatelem a nájemníkem. Navíc s garancí nájemného včetně stavu vašeho bytu. Podívejte se, jak to funguje v Dokonalém nájemníkovi. A pokud jste se již rozhodli využít služeb správce pronájmu, neváhejte nás kontaktovat.

← Zpět na výpis článků

Kalkulace nájemného

Zadejte prosím údaje potřebné k určení orientační výše nájemného Vaší bytové jednotky.

Pole označená * jsou povinná.

Close