← Zpět na výpis článků
Úvodní strana » Blog » Jak pronajímat » Práva a povinnosti vztahující se na pronájem bytu cizincům

Práva a povinnosti vztahující se na pronájem bytu cizincům

Jak pronajímat

Řadu pronajímatelů oslovují s žádostí o pronájem bytu osoby jiné národnosti. Jak se liší pronájem bytu cizincům od pronájmu českým občanům? Jak pronajímat byt cizincům a mít jistotu, že jste nezanedbali žádné legislativní kroky? Poradíme vám, jak a kam se bydlení cizince v nájmu ohlašuje a jak se vyhnout případným rizikům.

O tom, komu svůj byt budete pronajímat rozhodujete jen vy. Občanský zákoník uvádí, že pronajímatel může byt pronajímat komukoli bez ohledu na státní příslušnost. Diskriminace zájemců o byt na základě jejich národnosti je dokonce součástí antidiskriminačního zákona (č. 198/2009 Sb.).

Povinnosti osob cizí národnosti při pobytu v ČR

Zajímá vás, jaké povinnosti musí cizinec splňovat při dlouhodobém pobytu v ČR? Zákon uvádí, že osoby ze zemí mimo EU potřebují k pobytu vízum pouze v případě, je-li doba jejich pobytu v ČR delší než 90 dnů. Tuto skutečnost musí cizinec ohlásit cizinecké policii do 3 dnů ode dne vstupu na území ČR. Cizinci v rámci EU nepotřebují vízum, je-li však jejich pobyt zde delší než 30 dnů, musí tuto skutečnost ohlásit cizinecké policii. Pokud je plánovaný pobyt cizinců v ČR delší než 3 měsíce, mohou tyto osoby získat povolení k přechodnému pobytu. Po 5 letech pobytu v ČR mohou cizinci získat povolení k trvalému pobytu.

Specifika nájemní smlouvy v případě osob jiné národnosti

Nájemní smlouva by bez ohledu na národnost osob měla obsahovat určitá specifika a náležitosti. Čím podrobněji smlouvu připravíte, tím lépe budou obě strany chráněny před potenciálními riziky. Pokud se váš pronajímaný byt nachází v lokalitě velkých měst, kde je poptávka ubytování ze strany cizinců větší, a vy chcete pronajímat byt bez zbytečných starostí, doporučujeme vyhledat spolehlivou agenturu na pronájemSprávce pronájmu zpravidla spolupracuje se zkušenými právníky, kteří připraví nájemní smlouvu se všemi potřebnými detaily. 

  • Nájemní smlouva by vždy měla obsahovat (bez ohledu na národnost) předmět nájmu, smluvní strany, práva a povinnosti smluvních stran, stav pronajímaného bytu, dobu pronájmu a datum s podpisy. 
  • Nájemní smlouva se v případě pobytu cizinců s přechodným bydlištěm v ČR uzavírá zpravidla na dobu určitou a v případě potřeby může být prodloužena. 
  • Pronajímatel je povinen ohlásit ubytování osob jiné národnosti cizinecké policii, a to do 3 pracovních dnů.
  • Nájemní smlouva s osobami cizí národnosti je označována jako smlouva s mezinárodním prvkem, což znamená, že nepodléhá pouze českému občanskému zákoníku, ale i zákonu o mezinárodním právu soukromém a procesním (č. 97/1963 Sb). 

Více informací o legislativě vztahující se na pobyt cizinců na území ČR najdete přehledně ve sbírce zákonů

Existují nějaká rizika pro pronajímatele?

V případě pronájmu bytu cizincům mají pronajímatelé největší obavy o případnou dohledatelnost osob dojde-li kporušení sjednaných podmínek, poškození vybavení bytu nebo uvalení dluhů a exekucí. Před podobnými nepříjemnostmi se můžete ochránit podrobně vypracovanou nájemní smlouvou, v jejímž rámci či dodatku se doporučuje vše důkladně specifikovat. Neplatičům a dlužníkům se můžete vyhnout pomocí kauce, z níž uhradíte případný nedoplatek nájemného. Láká vás pasivní příjem v podobě garantovaného nájmu a obáváte se velké fluktuace nájemníků? Dokonalý nájemník poskytuje jistotu stálého nájmu, a to i při neobsazeném bytě.

Zajímá vás, jak je to s pobytem dalších osob v bytě, který užívají cizinci? Do nájemního bytu může cizinec ubytovat další osoby, stejně jako tomu je v případě osob české státní příslušnosti. Tuto skutečnost musí nahlásit pronajímateli a pokud jde o osoby cizí národnosti, rovněž je nezbytné ohlásit to cizinecké policii. 

Buďte otevření a pronajímejte byt bez obav a starostí!

Hledáte nájemce a přepadají vás obavy, zda bude zájemce o byt spolehlivý? Dokonalý nájemník vám poradí, jak pronajímat byt a najde ideálního nájemce. Smlouvy, kauce i garantovaný nájem už nechte na nás. Zajistíme správu vašeho bytu, a co je důležité - na nic nezapomeneme. Kontaktujte nás a přesvědčte se sami.

← Zpět na výpis článků

Kalkulace nájemného

Zadejte prosím údaje potřebné k určení orientační výše nájemného Vaší bytové jednotky.

Pole označená * jsou povinná.

Close