← Zpět na výpis článků
Úvodní strana » Blog » Jak pronajímat » Jak řešit vystěhování problémového nájemníka?

Jak řešit vystěhování problémového nájemníka?

Jak pronajímat

Alespoň jednou se s tím setkali snad všichni pronajímatelé bytů. Problémový nájemník dokáže rychle zmařit vaše představy o pronájmu nemovitosti. Hledáte způsob, jak se s neplatícím či konfliktním nájemníkem rozloučit? O tom, jak řešit vystěhování problémového nájemníka a čemu se naopak vyvarovat, se dočtete v našem článku.

Důvodů pro vystěhování nájemníka může být hned několik. Něco jiného je, když potřebujete svůj byt rychle uvolnit a snažíte se s nájemníkem domluvit sepsanou dohodou. V jiném případě se může naopak stát, že nájemník významně porušuje podmínky nájmu sjednané ve smlouvě a vy se s ním musíte rozloučit. Ne vždy jsou však podmínky v nájemní smlouvě podrobně uvedené a problémovým nájemníkům se tak doslova nabízí prostor pro porušování nepsaných pravidel. Nejčastějšími prohřešky nájemníků pak spočívají v neplacení nájemného, porušování domovních pravidel nebo poškozování vybavení bytu.

Nemáte-li zkušenosti s náležitostmi nájemní smlouvy, může se vám dokonce stát, že si své problematické jednání bude nájemník vymáhat soudně. Nejen z tohoto důvodu se vám rozhodně vyplatí zvážit pronájem bytu přes agenturu, která učiní veškeré legislativní kroky za vás. Garantovaný nájem a stav vašeho bytu zajistí správce pronájmu i v případě, že stávající nájemník neplatí nebo jiným způsobem nedodržuje sjednané podmínky. Ať už je to s platební morálkou podnájemníků jakkoliv, Dokonalý nájemník se postará o to, abyste každý měsíc ve stejný den měli sjednané peníze na účtě.  

Prevence neplatičů aneb jak přimět nájemníka, aby dodržoval podmínky?

Jak se říká “co je psáno, to je dáno” a čím více specifikujete kritéria podnájmu, tím spíše se vyvarujete problémovým nájemníkům. Zajímá vás, jakými způsoby se můžete bránit proti neplatičům?

  • Nájemní smlouvou se všemi podstatnými náležitostmi, výjimkami, způsoby ukončení smlouvy apod. Více o nájemní smlouvě se dočtete zde.                                 
  • Kaucí ve výši maximálně tří měsíčních plateb nájemného. Z kauce si jako pronajímatel odebíráte dlužné nájemné, které však nájemník musí následně dorovnat v plné sjednané výši.
  • Je-li kauce vyčerpána a nájemník stále neplatí, nezbývá vám, než jej písemně vyzvat k úhradě dlužného nájemného. Pokud ani na základě písemné výzvy nájemník neplatí, čekají vás další legislativní kroky k jeho vystěhování.

Rozlučte se s problémovými nájemníky jednou provždy

Kauce dokáže nejen vykrýt případné nezaplacení nájmu, při dosažení dluhu ve výši kauce můžete jako pronajímatel využít možnosti vypovědět nájemní smlouvu s okamžitou platností, a to za hrubé porušení povinností vyplývajících z legislativy o nájmu bytu.

  • Nájemník se však může bránit návrhem na přezkum oprávněnosti výpovědi a začíná hra “kdo s koho”.
  • Na základě nájemníkova návrhu může pronajímatel přikročit k soudní žalobě k vyklizení bytu.
  • Počítejte s tím, že přetížené soudy si dopřejí dostatek času na přezkoumání vzniklých skutečností. A věřte, že chroničtí neplatiči umí v této problematice obstojně kličkovat. Jako pronajímatel se tak pravděpodobně dlouhé měsíce nedočkáte dlužného nájmu ani možnosti pronajímat svůj byt někomu dalšímu.
  • Pokud se situace dostane až k soudním sporům, nikdy nejednejte na vlastní pěst a vyčkejte na rozhodnutí soudu. Věděli jste, že pokud nájemníkovi odpojíte energie, tak se dopouštíte trestného činu?

Chcete se jednou pro vždy rozloučit s problémovými nájemníky? Dokonalý nájemník dokáže najít ideální nájemcepro váš byt a vy se tak namísto garance nájmu a stavu svého bytu můžete věnovat příjemnějším věcem ve vašem životě. Myslete na svůj drahocenný čas a nenechte se napálit chronickými neplatiči. Chcete-li hodit starosti spojené s pronájmem za hlavu, neváhejte nás nezávazně kontaktovat a my s vámi rádi probereme vše od možností, jak pronajímat byt, až po jednotlivé varianty našich služeb, které flexibilně upravíme na míru vašim představám.

← Zpět na výpis článků

Kalkulace nájemného

Zadejte prosím údaje potřebné k určení orientační výše nájemného Vaší bytové jednotky.

Pole označená * jsou povinná.

Close