← Zpět na výpis článků
Úvodní strana » Blog » Aktuality a zajímavosti » Kde a jak ušetřit na daních z pronájmu?

Kde a jak ušetřit na daních z pronájmu?

Aktuality a zajímavosti

Na pronájem nemovitostí se vztahuje daň z příjmu a je nezbytné podat daňové přiznání. Zdanění příjmů z pronájmu pak může provést živnostník i zaměstnanec. Jaká pravidla se vztahují na daňové přiznání a kde je možné ušetřit?

Příjem z pronájmu nemovitostí se daní dle §9 zákona o daních z příjmu. V rámci daňového přiznání můžete na příjem z pronájmu uplatnit reálné (skutečné výdaje daňově uznatelné) nebo paušální výdaje (v případě pronájmu činí paušální výdaje 30 %). Obecně platí, že paušální náklady se vyplatí tomu, jehož reálné náklady nejsou příliš vysoké. Jsou-li reálné náklady vyšší než ty paušální, vyplatí se uplatňovat ty reálné. 

Zajímá vás, jak vypočítat daň z příjmů z pronájmu? Využijte některou z on-line kalkulaček, která vám s výpočtem pomůže pomocí daňového generátoru. Příjem z pronájmu můžete danit jako živnostník v rámci daňového přiznání daně z příjmu, nebo jako fyzická osoba. Daňovou povinnost musí podat každý poplatník do 1. dubna.

Jak snížit daň z příjmů z pronájmu?

Daňová povinnost zpravidla nepatří k příliš radostným věcem, i tak je však nezbytné ji řádně dodržovat. Existují však možnosti, které vám pomohou snížit daň na minimum. Pro dosažení příjmu se vyplatí počítat s reálnými výdaji, do kterých můžete uplatnit:

  • odpisy nemovitosti
  • paušál na auto
  • pořízení nového vybavení do pronajímaného bytu
  • poplatky za realitní a makléřské služby
  • náklady na opravu a údržbu nemovitosti
  • daň z nemovitosti
  • pojištění nemovitosti
  • úroky hypotéky na pořízení nemovitosti

Při uplatňování reálných výdajů musíte být schopni prokázat tyto výdaje finančnímu úřadu, a to až 3 roky zpětně (8 let při vykázání daňové ztráty).

Zajímá vás, jak je to s fondem oprav a platbou za energie? Ty do reálných nákladů nepatří. Pronajímatel si zde může vyčíslit svůj podíl ve fondu oprav a ten odečíst od základu daně.

Dlouhodobý pronájem, nebo ubytovací služba?

Zatímco dlouhodobý pronájem zajišťuje bytovou potřebu nájemníka a je možno pronajímat byt i jako fyzická osoba, ubytovací služby spadají do okruhu podnikání a provozovatel ubytovacího zařízení musí mít živnostenský list. Tato živnost je oborem živnosti ohlašovací volné a vztahuje se na ni příslušná daň. 

Další možnosti snížení daně z příjmů z pronájmu

Daň z příjmů z pronájmu vám může snížit nejen uplatnění reálných nákladů, ale i daňové slevy. Pokud daňovou slevu nevyčerpáte již v rámci zaměstnání nebo podnikání, můžete slevy využít i v případě příjmů z pronájmu. Nejčastěji těchto slev využívají senioři ve starobním důchodu a ženy na mateřské či rodičovské dovolené, kterým pronájem bytu zajišťuje příjem ke státnímu příspěvku či důchodu.

Jedná se o tyto daňové slevy:

  • základní sleva na poplatníka
  • sleva na ZTP a invaliditu
  • sleva na studenta
  • sleva na vyživované dítě
  • sleva na manželku/manžela
  • školkovné

Ušetřete tam, kde to má smysl!

Chcete mít jistotu řádně podaného daňového přiznání včetně všech úlev na dani z příjmu z pronájmu? Poraďte se s odborníky na daňové účetnictví, nebo zkuste pronájem přes agenturu a buďte bez obav. Dokonalý nájemník je osvědčený správce pronájmu, který vám poradí, jak ušetřit nejen na daních. Spolupracujeme s těmi nejlepšími právníky v oboru. Kontaktujte nás a zjistěte ještě dnes, jaké výhody má správa pronájmu.

← Zpět na výpis článků

Kalkulace nájemného

Zadejte prosím údaje potřebné k určení orientační výše nájemného Vaší bytové jednotky.

Pole označená * jsou povinná.

Close