← Zpět na výpis článků
Úvodní strana » Blog » Jak pronajímat » Chystáte se pronajímat bytový dům? Podívejte se, na co si dát pozor.

Chystáte se pronajímat bytový dům? Podívejte se, na co si dát pozor.

Jak pronajímat

Plánujete investici do pořízení bytového domu? Nebo jste dům nabyli dědictvím a chcete se zorientovat v benefitech a nástrahách nájemních vztahů? Přečtěte si naše tipy, jak na pronájem bytového domu a zjistěte, co vás čeká.

V pronájmu bytových domů hrají roli zpravidla 2 nebo 3 subjekty. Záleží na tom, zda majitel domu sám pronajímá jednotlivé byty nájemcům, nebo mezi nimi figuruje ještě prostřední článek (pronajímatel, který dům nevlastní, ale na základě nájemní smlouvy s majitelem zajišťuje pronájem bytových jednotek podnájemníkům).

Pojďme si to shrnout:

1) Vlastník nemovitosti pronajímá dům či byt nájemci na základě nájemní smlouvy.

2) Nájemce byt či dům buď sám využívá, nebo jej dále podnajímá podnájemníkovi.

3) Podnájemník využívá byt k bydlení.

 

Pokud uvažujete o investici, můžete se vydat dvěma směry dle svých investičních možností. Buď dům koupíte a stanete se jeho majitelem, nebo využijete možnosti pronájmu bytového domu a jednotlivé bytové jednotky pak budete dále pronajímat podnájemníkům. Zda se vám investice vyplatí si můžete spočítat například v kalkulačce na webu realitni-pes.cz.

Pokud si s pronájmem po vlastní ose nevíte si rady nebo se zkrátka jen chcete zbavit starostí tj. nechcete řešit jak pronajímat byty, komunikovat s nájemníky, udržovat dům v dobrém stavu a neprodělat na nájemném, ozvěte se nám a společně najdeme vhodné řešení společně.

Na co myslet při pronajímání bytového domu?

Pokud pronajímáte nebo se v budoucnu chystáte pronajímat bytový dům, nastávají v takovém případě určité odlišnosti od klasického pronájmu bytů. Vedle investic vás příprava bytového domu k pronájmu bude stát také spoustu času, a to ještě před tím, než začnete hledat ideální nájemce.

Podívejte se, co vás čeká:

1) Zajistit optimální nastavení zdrojů (voda, energie, plyn) na základě energetické náročnosti domu, aktuálního stavu technologií a rozvodů energií a médií.

2) Vedle údržby bytových jednotek máte jako pronajímatel povinnost zajistit péči o společné vnitřní prostory (úklid, opravy, vytápění, modernizace atd.).

3) Orientovat se v právních záležitostech nájemního bydlení (nájemní a podnájemní smlouvy, dohody a výpovědi).

4) Součástí nabídky bytů k pronájmu a hledání ideálního nájemníka je kvalitně zpracovaná inzerce. Profesionální home-staging a fotodokumentace dokážou výrazně podpořit zájem potenciálních nájemníků.

5) Vyhradit si dostatek času na prověření zájemců (odkaz na článek 3 tipy, jak si prověřit zájemce o byt) a prohlídek bytů.

6) Mít dostatečné cash-flow pro případ, že nájemník neplatí nebo jsou některé byty neobydlené.

Není-li pronájem bytového domu vaší hlavní pracovní a životní náplní, můžete pro tento účel využít služeb správce pronájmu, který se o veškeré podstatné náležitosti postará za vás. Správa pronájmu zahrnuje nejen kontrolu a údržbu pronajímaných prostor, ale je vaším partnerem také v komunikaci s nájemníky.

Pronájem bytového domu přes agenturu

Odrazují vás nezbytnosti a úskalí pronájmu a zvažujete, zda bytový dům svěřit do péče agentury na pronájem? Pořízení bytového domu je obrovským krokem, který s sebou nese řadu nástrah. I přesto patří v současné době investice do nemovitostí mezi ty nejvýnosnější, jelikož jejich cena stále roste a z dlouhodobého hlediska bude pravděpodobně dále růst. Stejně tak péče o bytový dům vyžaduje spoustu času, úsilí a v neposlední řadě finančních nákladů.

Chcete mít jistotu pravidelného příjmu bez starostí? Svěřte správu pronájmu Dokonalému nájemníkovi a věnujte svůj čas tomu, co vám dává v životě skutečný smysl. Starosti přenechte nám. Postaráme se o výběr a prověření nájemníků, zajistíme veškeré legislativní náležitosti a vy se tak můžete těšit z bezstarostného pasivního příjmu. Pronajmeme váš byt či bytový dům s garancí nájmu a sjednaného stavu bytových jednotek. Kontaktujte nás a my s vámi rádi probereme všechny možnosti.

 

← Zpět na výpis článků

Kalkulace nájemného

Zadejte prosím údaje potřebné k určení orientační výše nájemného Vaší bytové jednotky.

Pole označená * jsou povinná.

Close