← Zpět na výpis článků
Úvodní strana » Blog » Aktuality a zajímavosti » Bydlení ve světových metropolích: New York vs. Paříž

Bydlení ve světových metropolích: New York vs. Paříž

Aktuality a zajímavosti

Zajímá vás, jak se žije ve městech, která nikdy nespí? Vybrali jsme pro vás dvě světové metropole, u kterých jsme se zaměřili na možnosti nájemního i vlastního bydlení, většinový styl a vkus místních obyvatel a dostupnost přírodních lokalit u neustále pulzujících měst. Podívejte se s námi, jak se žije v New Yorku a Paříži.

Možnosti bydlení ve světových metropolích se mění stejně rychle jako města samotná. Poptávku i dostupnost bydlení ve velkých městech ovlivňuje několik faktorů. S tržní cenou výrazně zatočila světová finanční krize a v současné době ji nejvíce ovlivnily pandemické restrikce. Obecně tak platí, že lidé mají v současnosti větší motivaci opouštět velkoměsta. Proč? Pandemie usadila lidi po celém světě do svých domovů a mnoha firmám i zaměstnancům se práce na home office zkrátka osvědčila. Zatímco zájem o nájemní bydlení i jeho ceny klesají, klidnější lokality a komfort bydlení zažívají obrovský boom.

Bydlení v New Yorku vládne originalita i společné prvky

Zatímco ceny nájemního bydlení na Manhattnu vlivem pandemické krize prudce klesají, v šedesát kilometrů4.png vzdáleném Westchester County stoupla meziročně cena rodinných domů až o 60%. Newyorčané tak stále více prchají z pulzujícího centra na venkov, čímž se neustále zvyšuje nabídka volných bytů. Pro zajímavost uvádíme průměrnou cenu za menší byt v New Yorku:

Za garsonku poblíž Central Parku zaplatíte přibližně 800 000 USD (18,5 mil.Kč). Pokud byste si stejný byt chtěli pronajmout, bude vás to stát přibližně 3 000 USD (okolo 70 000 Kč) měsíčně.

Co do stylu bydlení si newyorčané potrpí na originalitě a nejnovějších trendech. Jsou však prvky, které má většina newyorských interiérů společné:

  • Lampionová svítidla - papírové lampy různých stylů zdobí nejen byty, ale i kanceláře, recepce a jiné vnitřní prostory.5.png
  • Neony - oblíbená americká dekorace ve tvaru srdce či originální nápis zdobí nejednu domácnost.
  • Čalouněný nábytek - nejen gauč, ale i židle u jídelního stolu musí mít pohodlné čalouněné opěradlo.
  • Koberce se vzorem - malé koberečky i větší vzorované koberce, kterých v jedné místnosti najdeme i několik, patří k symbolům newyorských bytů. Tyto koberce nazývají “rug” a od klasického koberce “carpet” se liší právě svou velikostí a vzorem.

Šarm a elegance pařížských interiérů

6.pngPaříž patří nejen díky monumentálnímu divu světa mezi nejnavštěvovanější města na světě. Jak je na tom turisticky atraktivní lokalita plná historických staveb, bohaté kultury, romantické atmosféry, špičkové gastronomie, elegance a šarmu s dostupností bydlení? Prostor pro investice do nemovitostí zde vytváří zejména turistika, studium a lukrativnost zvyšují také sídla významných organizací (např. UNESCO a OECD). Nejvíce se zde daří investorům, kteří kupují nemovitosti k dalšímu pronájmu. O pronájmy v Paříží je obrovský zájem a jejich nabídka je omezená.

  • Realitní trh ve Francii je specifický investiční možností lease-back, která podporuje stavbu nových nemovitostí k dalšímu pronájmu a investoři díky ní získávají garanci příjmu z pronájmu.
  • Za pořízení bytu o rozloze přibližně 50m² v centru města zaplatíte okolo 16 mil.Kč. Jednopokojový byt v centru vás pak na nájemném vyjde přibližně na 32 tis.Kč měsíčně.7.png

A jaké jsou spojující prvky pařížských bytů? Francouzi si obecně potrpí na kvalitní materiály, proto v jejich bytech často najdeme dřevěné podlahy se vzorem rybí kosti, elegantní těžké závěsy, barokní kusy nábytku a čalouněné židle. Vše je doplněno luxusní výmalbou, které v Pařídí vévodí zlatá barva.

Praha mezi světovými metropolemi

Taktéž naše hlavní město zaznamenalo v průběhu posledních let výrazné změny na realitním trhu. Dle průzkumů se dnes průměrné tržní nájemné bytu o rozloze 60m² pohybuje okolo 20 000 Kč měsíčně. Stejně velký byt v centru města pořídíte v průměru od 7,5 mil. Kč. Hledáte investiční příležitost bytu k pronájmu? Realitní kancelář flatino má ve své nabídce nespočet nemovitostí, ze kterých si snadno vyberete vhodnou příležitost. A pokud si nejste jisti a potřebujete pomoct s výběrem, financováním, nebo hledáním ideálního nájemce, obraťte se na správce pronájmu. Dokonalý nájemník je vaším strategickým partnerem v oblasti pronájmu a péče o váš byt i nájemce.

← Zpět na výpis článků

Kalkulace nájemného

Zadejte prosím údaje potřebné k určení orientační výše nájemného Vaší bytové jednotky.

Pole označená * jsou povinná.

Close