← Zpět na výpis článků
Úvodní strana » Blog » Aktuality a zajímavosti » 7 tipů, jak zajistit byt před odjezdem na dovolenou

7 tipů, jak zajistit byt před odjezdem na dovolenou

Aktuality a zajímavosti

Chystáte se na dovolenou a chcete mít jistotu, že jsou všechny spotřebiče bezpečně vypnuté, okna zavřená a váš domov chráněný před nevítanou návštěvou v době vaší nepřítomnosti? Připravili jsme pro vás přehled tipů, jak zajistit byt před dovolenou a užít si čas s rodinou bez obav.

Nenechte se odradit množstvím povinností, které jsou potřeba před odjezdem na dovolenou zajistit. Stačí mít dobrý plán, ze kterého si budete jednotlivé úkoly odškrtávat. Začněte v dostatečném předstihu, ať je váš odjezd provázen dobrou náladou a ne stresem z myšlenek na to, co jste doma zapomněli. 

1. Úklid jako prevence před návštěvou škůdců

Také se rádi vracíte do uklizeného bytu? Úklid je nejen příjemným, ale také praktickým pomocníkem při návratu z dovolené. Zejména v létě jsou drobky na zemi a neumyté nádobí ideální příležitostí pro tvorbu plísní a návštěvu dalších nevítaných škůdců. Pokud tedy nechcete stopovat mravence na jejich výpravě vaším bytem, pak před odjezdem vysajte a vytřete. Nezapomeňte také na nádobí a kontrolu potravin ve spíži a lednici. 

2. Domácí spotřebiče odpojte ze zásuvky 

Obezřetnost u elektrických spotřebičů je v případě dlouhodobéhome electro.jpg nepřítomnosti obzvlášť důležitá. Nežádoucím zkratům a případným katastrofám můžete snadno zabránit, když spotřebiče odpojíte ze zásuvky, nebo vypnete přívod energie do potenciálně nebezpečných zařízení. Mezi nejčastější příčiny požárů v domácnostech patří elektrické zkraty z nabíječek na mobilní telefon, fénů, rychlovarných konvic, kávovarů, toastovačů apod.                                        Tyto malé spotřebiče proto vždy před odjezdem ze zásuvky vypojte. Slyšeli jste už o tzv. chytré domácnosti? Osvětlení, topení a řadu elektrických spotřebičů dnes můžete nastavovat a kontrolovat ze svého počítače či mobilního telefonu, a to i z dovolené. Díky chytré domácnosti si tak můžete dopřát dovolenou bez obav o svůj majetek.

3. Zajistěte přívod vody a plynu

Potopa a únik plynu jsou hned za elektrickými zkraty potenciálně největším nebezpečím, které v době naší nepřítomnosti může nastat. Nechoďte katastrofám naproti a pro jistotu vypněte přívod vody i plynu do domácnosti. Používáte-li k ohřevu či vaření propan-butanové láhve, nezapomeňte je před svým odjezdem řádně uzavřít a ochránit před přímým slunečním zářením. 

4. Zavřete okna a zabezpečte byt 

Jakmile máte přívod elektřiny, vody a plynu odškrtnutý ze seznamu, přichází na řadu zabezpečení oken a dveří před nevítanou návštěvou home alarm.jpgzlodějů. Uzavřete a zkontrolujte veškeré příchodové cesty do vašeho bytu. S nastavením a kontrolou vám rovněž pomůže princip chytré domácnosti, ke kterému můžete připojit kamerový systém pro nepřetržitou online kontrolu vašeho bydlení. Zloději bývají i tak velmi vynalézaví, a proto určitě neuškodí, když se je pokusíte trochu zmást. Doporučuje se například nechat některá světla v domě rozsvícená, aby byt či dům nevypadal opuštěný. 

5. Postarejte se o domácí mazlíčky a květiny

O větší domácí mazlíčky, kteří potřebují každodenní péči, máte jistě postaráno. A přestože jste milující pečovatelé, pak i tak nesmí všichni domácí mazlíčci na našem seznamu chybět. Zkontrolujte, zda mají dostatek vody, potravy a pravidelné péče od příbuzných či ochotných sousedů. Stejně tak nezapomeňte dostatečně zalít rostliny v bytě, ať na vás po návratu z dovolené nečekají jen uschlé stonky. 

6. Se sdílením zážitků buďte opatrnívacation.jpg

Nejedná se o nezbytnost, ale spíše doporučení. Svět sociálních sítí je otevřeným prostorem pro ty, kteří chtějí naší nepřítomnosti využít. Proto buďte se sdílením fotografií na sociálních sítích raději opatrní a pokud chcete mít jistotu, naplňte fotogalerii na sociální síti dokumentací až po svém návratu. 

7. Bydlíte v nájmu? Informujte o svém odjezdu správce pronájmu.

Ochotný správce pronájmu zkontroluje váš byt v době vaší nepřítomnosti a bude obezřetný v případě podezřelého jednání cizích osob. Kvalitní péče o byt a nájemníky výměnou za garantovaný nájem a spolehlivou spolupráci je fér pro obě strany. Pokud nejste spokojeni s dosavadní péči, nebo vám přijde, že toho má majitel domu zkrátka hodně, zkuste mu doporučit správu pronájmu, která všem stranám nájemního vztahu ušetří čas, náklady i vrásky z nezbytných náležitostí a legislativních povinností. Dokonalý nájemník se postará o
hladký průběh nájemního vztahu od hledání ideálního nájemce přes náležitosti nájemní smlouvy až po garanci nájmu a stavu bytu. 

← Zpět na výpis článků

Kalkulace nájemného

Zadejte prosím údaje potřebné k určení orientační výše nájemného Vaší bytové jednotky.

Pole označená * jsou povinná.

Close