← Zpět na výpis článků
Úvodní strana » Blog » Aktuality a zajímavosti » 7 chytrých opatření, jak ušetřit na topení

7 chytrých opatření, jak ušetřit na topení

Aktuality a zajímavosti

Máte rádi teplo, ale obáváte se, že vás po obdržení účtu za energie polije horko až moc? Chcete mít doma příjemnou teplotu a neprotopit při tom jmění? Podívejte se na naše rady a tipy, jak v zimě ušetřit za topení a nemrznout ani v těch nejchladnějších dnech.

Ceny energií v druhé polovině roku 2022 prudce vzrostly a mnoho domácností tak řeší, jak ušetřit na spotřebě. Topení je pak na seznamu úsporných položek jednou z prvních. S cenou za topení pak můžete sami pohnout dolů, pokud zvolíte doporučená úsporná opatření. Pronajímáte byt a chcete svým nájemcům pomoci k nižšíNávrh bez názvu (6).png ceně za energie? Pak i pro vás mohou být následující tipy užitečné.

1. Zkontrolujte, vyčistěte a odvzdušněte radiátory

Ujistěte se, zda proudění teplého vzduchu z radiátorů nic nebrání. Pokud chcete, aby vám radiátory dobře fungovaly, věnujte jim patřičnou péči. Prach, mastnota a jiné nečistoty brání požadovanému proudění tepla. Stejně tak nevhodně umístěný nábytek blízko u radiátorů může zbytečně pojmout velké množství tepla, které by jinak efektivně proudilo do místnosti. Před začátkem topné sezóny nezapomeňte radiátory odvzdušnit. V bytovém domě se doporučuje odvzdušňovat systematicky ve všech bytech najednou. 

2. Kohoutky utahujte, ale efektivně

Vypínáte topení ráno před odchodem do práce s pocitem, že tak za topení ušetříte? Pokud však po příchodu z práce otočíte kohoutky na maximum, můžete ve výsledku protopit víc, než kdybyste nechali radiátory běžet. Na vytopení chladného prostoru je potřeba daleko více energie, než na udržení konstantní teploty. Svou významnou roli zde hraje také izolace bytu a únik tepla ven.

Jak tedy efektivně nastavit teplotu, když jste mimo domov? Před odchodem do práce teplotu snižte, ale ne na méně než 16 °C. Tím docílíte, že se v místnosti udrží snesitelná teplota a následné vytápění na optimálních 21 °C nebude tak energeticky náročné. Systematické snižování a zvyšování teploty má pozitivní vliv nejen na spotřebu, ale také na zdravé klima v domácnosti. Více se o zdravém ovzduší doma dočtete v našem článku Jak ovlivnit kvalitu ovzduší v domácnosti a mít doma zdravé klima?.

3. Nastavte teplotu díky termostatické hlavici

Návrh bez názvu (7).pngPořiďte si do každé místnosti s topením termostatickou hlavici, která vám umožní nastavit pro každou místnost jinou optimální teplotu. Zatímco v obývacím pokoji je dobré mít příjemné teplo, v ložnici se doporučuje mít teplotu nižší, což má příznivý vliv na zdravý spánek. Moderní typy termostatických hlavic nabízí možnost nastavení teploty v čase. Radiátor pak automaticky sníží teplotu v době, kdy jste mimo domov.

Chcete-li co nejvíce ovlivnit proudění teplého vzduchu z radiátorů do místnosti, můžete opatřit speciální odrazovou folii za radiátor, která pomůže teplo nasměrovat správným směrem.

4. Nepřetápějte

V průběhu několika posledních desítek let se v ČR zažil jistý nešvar – mít v bytě až 25 °C. Chodit v zimě doma vNávrh bez názvu (8).png krátkém tričku je jistě příjemné, nicméně to neprospívá nejen účtům za energie, ale ani vašemu zdraví. Odborníci se shodují, že optimální teplota v domácnosti by neměla přesáhnout 21 °C (v ložnici a místnostech pro spánek se pak doporučuje teplota okolo 17 – 18 °C). Pokud nepatříte mezi otužilce a snížení teploty doma vás trápí, zaměřte se na teplo od nohou a pořiďte domů kvalitní vlněné koberce. Nohy v teple často ovlivní naši celkovou pocitovou teplotu.

5. Izolujte

Kvůli špatné izolaci často dochází k největším tepelným ztrátám. Pokud zrovna nemůžete investovat do rekonstrukce a kvalitní izolace, vemte na pomoc alespoň izolační pásku a snažte se zajistit co nejvíce míst, kudy teplo odchází. Zaměřte se přitom hlavně na okna a dveře. U plastových oken zkontrolujte, zda mají možnost přepnutí do zimního režimu. U oken vybavených letním a zimním režimem můžete dle období měnit přítlak, tzn. že v zimě nabízí větší těsnění a propouští méně vzduchu než v létě, kdy je naopak větší přísun vzduchu žádoucí.

6. Větrejte efektivně

Na teplotu v bytě má obrovský vliv způsob větrání. Větrejte proto systematicky a efektivně. V zimních měsících stačí na cca 6 minut dokořán otevřít okna a nechat tak maximální možnost pro přísun čerstvého vzduchu. Při kvalitním větrání se vzduch v místnostech vymění a vy si můžete užívat zdravé klima bez výrazných teplotních ztrát.

7. Mějte o spotřebě přehled

Máte přehled o skutečné spotřebě energií ve vaší domácnosti? Na ušetreno.cz můžete snadno porovnat ceny energií a vyhledat pro svou domácnost vhodného dodavatele. Bez srovnávače cen se neobejdou ani pronajímatelé, kteří mají spotřebu energií evidovanou na sebe. Chystáte se pronajímat byt a hledáte vhodného dodavatele energií? Přemýšlíte nad tím, na koho evidovat spotřebu energií v bytě? O spotřebě energií u pronájmu se více dočtete v našem článku (odkaz na článek Vyúčtování spotřeby energií u pronájmu bytu). Pokud však nechcete svůj čas trávit kontrolou spotřeby a papírováním s dodavatelem a nájemci, svěřte svůj pronájem do rukou správce pronájmu. Dokonalý nájemník zajistí kompletní péči o váš byt i nájemníka včetně odborně zpracovaných smluv a nezbytných dokumentů. To vše s garancí nájemného každý měsíc ve stejný den. Přemýšlíte nad tím, jak pronajímat byt efektivně a bez rizika? Kontaktujte nás a my vám vše rádi vysvětlíme. Ať je váš ideální nájemník v klidu a teple, stejně jako vy

← Zpět na výpis článků

Kalkulace nájemného

Zadejte prosím údaje potřebné k určení orientační výše nájemného Vaší bytové jednotky.

Pole označená * jsou povinná.

Close