← Zpět na výpis článků
Úvodní strana » Blog » Pohodové bydlení » 5 tipů pro základní zabezpečení bytu

5 tipů pro základní zabezpečení bytu

Pohodové bydlení

Pronajímáte byt a chcete, aby se v něm nájemníci cítili bezpečně? Hledáte rozumné řešení nejen proti nevítaným hostům, ale i pro případ požáru? Podívejte se na naše tipy, jak ochránit byt i nájemce vhodným zabezpečením a buďte bez obav. 

Nad ochranou nemovitosti je nezbytné přemýšlet komplexně a zabezpečit tak celou plochu bytu. S komplexním zabezpečením vám může pomoci specializovaná bezpečnostní firma, mnohdy však taková řešení nejsou nutná. Proti krádeži, živelným pohromám a jiným škodám se vyplatí investovat do pojištění nemovitosti, domácnosti a odpovědnosti, které jde s odpovídající ochranou bytu ruku v ruce. Nevíte si rady, jak byt a případně i nájemníka pojistit? A znáte službu “pronájem přes agenturu”? Zkušený správce pronájmu je vaším spolehlivým partnerem v oblasti péče o byt i nájemníky. Dokonalý nájemník vám nejen poradí s adekvátním zabezpečením vašeho investičního bytu, ale veškeré papírování včetně pojištění obstará za vás. 

Bezpečnostní vstupní dveře

Door.jpgOchrana proti vloupání začíná u vchodových dveří. Zabezpečení vstupních dveří se dělí na škále od 1 do 6 (6 je nejvyšší stupeň ochrany) a je definováno normami ČSN EN 1627 až ČSN EN 1630. V našem článku se zaměřujeme na základní zabezpečení, které se pohybuje buď mezi 1. a 2. stupněm v případě minimálního rizika vloupání (a například v dobře zabezpečených bytových domech), nebo mezi 3. a 4. stupněm. Dveře ve 3. a 4. stupni zabezpečení jsou odolné proti zkušeným zlodějům a jejich speciálním páčidlům a jiným pomůckám. Všechny bezpečnostní dveře stojí na pevné ocelové konstrukci. Přemýšlíte, jaké bezpečnostní dveře vybrat do vašeho bytu? Nejčastěji se pro běžné zabezpečení bytových prostor používají dveře se stupněm zabezpečení 3, tedy zlatá střední cesta. 

Zajímavost: Dveře bezpečnostního stupně 5 a 6 se v ČR vůbec nevyrábí a svou odolností připomínají více trezor, než dveře. 

Zámek s bezpečnostní vložkou

Mezi nejčastější způsoby vloupání patří destrukce zámku, proto se při volbě zabezpečení bytu zaměřte na jejich dostatečnou ochranu. Proti vloupání se zámky vybavují bezpečnostní, nejčastěji cylindrickou vložkou. Ta může mít navíc ještě speciální ochranu proti oblíbeným vloupávacím metodám vyhmatání (otevření zámku pomocí planžety), bumpingu (otevření zámku speciálním klíčem) nebo snappingu (rozlomení bezpečnostní vložky). První a základní ochranou proti vloupání je pak přehled o tom, kdo disponuje klíči od bytu. K bezpečnostní vložce byste měli obdržet také bezpečnostní kartu, která slouží jako pojistka proti neoprávněnému duplikování klíčů. Pouze s kartou pak může být klíč v zámečnictví duplikován. 

Ochrana oken

Ochrana oken bude nejvíce zajímat ty, kteří bydlí v přízemí nebo jiných prostorech, kde je snadno přístupný vstup okny. Stejně jako dveře je možné pořídit také bezpečnostní okna, která jsou speciálně ošetřena proti vloupání. Nejlépe jsou proti vloupání ošetřena tvrzená dvojskla a trojskla, která je velmi obtížné rozbít a dostat se tak do bytu. Nezdařený pokus pak leckterého lupiče odradí a i to je bod pro vás. Přízemní městské byty se pak často chrání mřížemi. Nemusíte se však bát mříží jako ve věznici. Bezpečnostní funkci dnes již doplňují estetické tvary i barvy.

Alarm a kamerový systém 

Obáváte se statisícové investice do bezpečnostního systému? Svůj byt můžete chránit za pouhých pár tisícCamera system.jpg korun díky bezdrátovému alarmu na dveře a okna s připojením přes WiFi a GSM. Na pár set korun vás vyjde také kamera do bytu s detekcí pohybu a zvuku, kterou může nájemník snadno kontrolovat přes svůj mobil v rámci chytré domácnosti. Pokud chcete mít své bydlení pod kontrolou a v bezpečí, určitě se vyplatí do těchto nástrojů investovat. 

Vhodná protipožární ochrana

Nejen proti zlodějům, ale také proti vzniku a rozšíření požáru je nezbytné byt chránit. V současné době již platí legislativní povinnost mít protipožární dveře, které dokážou dočasně zadržet oheň a zabránit tak jeho rychlému šíření. Stejně tak je nezbytné vybavit byt detektorem požáru, který můžete dobrovolně doplnit o detektor oxidu uhelnatého. Každý byt by měl být rovněž vybaven o vhodný hasicí přístroj.

Nejlepší obranou je prevence

Zatímco prevencí proti vloupání jsou výše uvedené bezpečnostní prvky v domácnosti, prevencí proti požáru jsou zejména pravidelné revize hlásičů, elektroinstalací a vlastní opatrnost při práci s otevřeným ohněm. Dostatečná ochrana vyžaduje značnou péči. Nechcete ztrácet čas pravidelnou kontrolou a revizemi pronajímaného bytu? Vyzkoušejte pronájem bytu přes agenturu a zbavte se přebytečných starostí. O vaše ideální nájemce a jejich komfortní bydlení se postará správce pronájmu. Dokonalý nájemník garantuje pravidelné nájemné každý měsíc ve stejný den, a to i v případě neobsazeného bytu. O garantovaný nájem a stav bytu už se bát nemusíte. Podívejte se, jak to u nás funguje, nebo nás rovnou kontaktujte

← Zpět na výpis článků

Kalkulace nájemného

Zadejte prosím údaje potřebné k určení orientační výše nájemného Vaší bytové jednotky.

Pole označená * jsou povinná.

Close